Hlavní obsah

Slováci vyčerpali šrotovné, vláda na něj přidá peníze

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po mimořádném úspěchu šrotovného na Slovensku navrhlo ve středu slovenské ministerstvo hospodářství vyčlenit na tento účel dalších 33,2 miliónu eur. Slováci totiž odevzdali na sešrotování už přes 22 000 starých vozidel a původně vyčleněná částka ve výši 33,2 miliónu eur už nestačí. Stát dává za sešrotování automobilu staršího deseti let 1500 eur a prodejci přidávají dalších 500 eur.

Článek

Slovensko zavedlo šrotovné 9. března 2009 podobně jako Německo, Rakousko a Francie. Při koupi nového vozidla mohou Slováci ušetřit až 2000 eur, u některých prodejců i více.

Zájem o šrotovné je obrovský a Slováci stojí před autovrakovišti ve frontách. Staré škodovky 105 a 120, žigulíky a další staré vozy prakticky mizí ze slovenských silnic. "Je mi moc líto škodovky. Jezdil jsme s ní dvacet let, ale už se těším na nové auto," řekl jeden z kupujících.

Do 23. března se s příspěvkem na šrotovné na Slovensku prodalo celkem 5840 vozidel. Jedná se především o značky Renault, Dacia, Peugeot, Citroen, Škoda, Hyundai, KIA, Seat, Opel, Fiat, Toyota a Ford.

Majitelé autobazarů upozorňují, že šrotovné je může zlikvidovat. Autobazary nabízejí rovněž slevu až 2000 eur, ale i tak prodají měsíčně mnohem méně aut než před zavedením šrotovného.

Reklama

Související články

Škoda Fabia dobyla díky šrotovnému Německo

Škoda Fabia v únoru patřila v Německu mezi nejlépe prodávané vozy. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung díky šrotovnému obsadila v prodejích druhé místo....

Výběr článků

Načítám