Hlavní obsah

Slíbili jsme 1150 miliard na záchranu ekonomiky, chlubí se Schillerová. Vyplaceno bylo jen 81

Novinky, bož

Opatření přijatá na podporu ekonomiky v souvislosti s koronavirovou krizí dosáhla celkem hodnoty 1,15 bilionu korun, řekla ve středu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Z reportu Hlídače státu a Rekonstrukce státu však vyplývá, že k 19. červnu stát z této pomoci reálně vyplatil 81 miliard korun.

Foto: Novinky

Podpora podnikatelů a ekonomiky

Článek

Reálně tedy do ekonomiky putovalo pouze 7,3 procenta slíbené pomoci. „Celá řada věcí se mohla samozřejmě udělat chytřeji,” připustila ve středu Schillerová na setkání organizovaném Lidovými novinami.

Ještě k 10. květnu celkový objem vyplacené pomoci včetně půjček činil pouhých 21 miliard. Za 40 dní se tak reálně vyplacená částka zvýšila o 60 miliard. Pokud bude stát pokračovat tímto tempem, na částku, kterou avizovala Schillerová, se dostane za 713 dní, tedy v červnu 2022.

Vláda slíbila nalít do ekonomiky přes bilion. Dala jen 21 miliard

Koronavirus

Podle Hlídače státu a Rekonstrukce státu bylo dosud reálně vyplaceno 19,39 miliardy v rámci programu Pětadvacítka pro OSVČ, dále 1,13 miliardy na kompenzačních bonusech pro malé společnosti s ručením omezeným, 900 milionů na ošetřovném pro OSVČ, 11,1 miliardy v rámci programu Antivirus a 6,41 miliardy na ošetřovném zaměstnancům.

Další 3,49 miliardy stát stálo odpuštění minimální platby na důchodové pojištění, 4,7 miliardy odpuštění zdravotních odvodů a 20 miliard daňové úlevy a další opatření z takzvaných liberačních balíčků.

Na úvěrech a zárukách na úvěry v programech Covid I, Covid II a Covid Praha stát rozdělil 13,5 miliardy. Právě u programů Covid I a Covid II podle Schillerové došlo k chybám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám