Hlavní obsah

Neefektivní stát. Stokoruna pro nejpotřebnější vyjde na 180 korun

Novinky, Bohumír Žídek

Každá stokoruna pro nejpotřebnější stojí stát dalších 80 korun na administrativních nákladech. Celkem tedy náklady činí 180 korun na každou stokorunu. Upozornil na to ekonom Petr Bartoň, podle nějž to vyplývá z dat o sociální dávce mimořádná okamžitá pomoc (MOP) a dat Českého statistického úřadu o platech (ČSÚ).

Ilustrační foto

Článek

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí stát v rámci MOP od 1. března do 11. května vyplatil 13,53 milionu korun zhruba 3913 lidem. „To je v průměru pouhých 3458 korun na jednu dávku,“ uvedl Petr Bartoň, ekonom skupiny Natland.

Ministerstvo posoudilo 7706 žádostí. U žádostí o MOP za toto období ale činila chybovost formulářů 90 procent, jak Novinky informovaly ve středu.

U žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc je chybovost 90 procent, MPSV změny neplánuje

Ekonomika

U bezchybných žádostí tráví úřad práce posuzováním 60 minut.

„V 90 procentech úřad jednal s klientem o doplnění žádosti. Pokud optimisticky odhadneme, že tyto další úkony zabraly pracovníkům pouze další dvě hodiny, a další hodinu se zpracovávala platba a další administrativní prostoje u úspěšných žádostí, dojdeme k celkovému času 25 500 hodin,“ vypočítává Bartoň.

Mimořádná okamžitá pomoc může být poskytnuta:
osobě s nedostatečnými finančními prostředky, které hrozí vážná újma na zdraví,
osobě, kterou postihne vážná mimořádná událost a její sociální a majetkové poměry jí neumožňují překonat nepříznivou situaci (např. živelní pohroma),
osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a své celkové sociální a majetkové poměry dostačující finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje (ztráta osobních dokladů),
osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a celkové sociální a majetkové poměry dostačující finanční prostředky na úhradu nebo opravu nezbytného předmětu dlouhodobé potřeby (např. pračka),
osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a své celkové sociální a majetkové poměry dostačující finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje související se sociálně právní ochranou dětí (např. školní pomůcky),
osobě, které hrozí sociální vyloučení.
Zdroj: Úřad práce

„Za hodinu práce tak ministerstvo vyplatilo lidem ve skutečné nouzi 530 korun. Náklady práce zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou podle ČSÚ 420 korun na hodinu. Vydat sto korun pomoci nás tak administrativně stojí alespoň 80 korun,“ doplnil ekonom.

Pomoc těm nejpotřebnější tak podle něj probíhá zcela neefektivně. „Obzvláště u tak drobné pomoci těm nejpotřebnějších, jako je výplata necelých 3500 korun, je složité papírování zcela neadekvátní, a neodpovídá řádné péči o peníze daňových poplatníků,“ uzavřel Bartoň.

Novinky se ministerstva práce a sociálních věcí MPSV již dříve ptaly, v čem vidí slabiny formulářů a jak je hodlá v budoucnu upravit, aby se 90procentní chybovost snížila. Resort žádné plánované změny neuvedl, formuláře se prý již zjednodušovaly v dubnu a květnu.

Podle ministerstva v případě, že je formulář kompletní a nejsou v něm chyby, trvá vyřízení žádosti 60 minut. Pokud není vše doloženo, může se v případě telefonického kontaktu vyřízení protáhnout až na 48 hodin, v případě písemného kontaktu dokonce o 18 dní. Finanční prostředky pak žadatel obdrží v rozmezí tří až pěti dnů od vydání rozhodnutí

Nejčastější chyby v žádostech podle MPSV:
neúplné žádosti - nevyplněné, chybějící popis životní situace atd.
nedoloženy povinné přílohy k žádosti, tj. nedoložené potřebné doklady pro vyhodnocení dávky - příjmy všech osob v okruhu společně posuzovaných osob, výpisy z bankovních účtů (v případě, že bankovními účty disponují)
náklady na bydlení a další nutné výdaje (telefon, internet)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám