Hlavní obsah

Skupině ČEZ v prvním čtvrtletí skokově klesl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 41 procent na 8,4 miliardy korun. Provozní výnosy naopak stouply, a to o čtyři procenta na 59,1 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Skupina vyrobila za první tři měsíce letošního roku 15,9 terawatthodin elektřiny, o čtyři procenta méně než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů, které v úterý ČEZ zveřejnil na svém webu.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) v úvodním čtvrtletí dosáhl 19,9 miliardy Kč. Bylo to o šest miliard korun méně než ve stejném období loni.

ČEZ doplnil dokumentaci, s Rosatomem se nepočítá

Ekonomika

Meziroční srovnání bylo podle skupiny ovlivněno dočasnými tržními vlivy ve výši 3,6 miliardy Kč kvůli přecenění zajišťovacích kontraktů zejména v důsledku loňského propadu cen komodit na velkoobchodních trzích po rozšíření koronavirové pandemie do Evropy. Navíc v loňském prvním kvartále měl ČEZ rekordní, téměř třímiliardový zisk ze spekulativního obchodování s komoditami.

Reklama

Výběr článků

Načítám