Hlavní obsah

Škodě klesl odbyt o pět procent kvůli nedostatku čipů

Novinky, ČTK, bož

Automobilce Škoda Auto v červnu klesl odbyt o pět procent na 89 900 vozů. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil německý automobilový koncern Volkswagen, jehož je automobilka součástí. V poslední době se potýkala s celosvětovým nedostatkem čipů, což vedlo k odstávkám výroby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách

Článek

Za celé čtvrtletí navzdory červnovému poklesu automobilka vykázala meziroční zvýšení prodejů o 20,8 procenta na 515 300 vozů.

Mladoboleslavská automobilka provozuje v České republice tři výrobní závody. Vedle toho vyrábí také v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství; dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Automobilový průmysl po celém světě loni citelně zasáhla pandemie covidu-19, která měla negativní dopady na výrobní aktivity i na poptávku. Letos se výrobci aut potýkají s nedostatkem součástek, zejména čipů. Ten narušil i výrobní aktivity Škody Auto.

Škoda Auto omezuje výrobu, někde ji zcela zastavuje

Ekonomika

Nyní se toto odvětví potýká s nedostatkem polovodičů nutných k výrobě některých komponent. Část provozů Škody Auto některé dny musela zcela zastavit výrobu.

S nedostatkem polovodičů se podle prognózy výrobce čipů Flex může automobilový průmysl potýkat nejméně do poloviny roku 2022. Černější scénáře hovoří o pokračování nedostatku až do roku 2023.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám