Hlavní obsah

Škodě Auto klesl zisk o tři čtvrtiny, Volkswagen se propadl do ztráty

Novinky, ČTK, alt, bož
Wolfsburg
Aktualizováno

Provozní zisk automobilky Škoda Auto se v letošním prvním pololetí propadl téměř o tři čtvrtiny na 228 milionů eur (zhruba šest miliard Kč) z 824 milionů eur před rokem. Oznámil to ve čtvrtek koncern Volkswagen.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Škoda Octavia Combi čtvrté generace.

Článek

Tržby Škody Auto v pololetí klesly o více než čtvrtinu na 7,5 miliardy eur (196,5 miliardy Kč) z 10,2 miliardy před rokem, uvedl Volkswagen.

Škoda Auto prodala za půl roku 372 tisíc aut, což je pokles o 33,6 procenta. Výpadek byl způsoben koronavirovou odstávkou. Automobilka šest týdnů stála.

Celý koncern Volkswagen se propadl do ztráty 800 milionů eur (21 miliard korun). Loni měl přitom za stejné období zisk 10 miliard eur.

Automobilka General Motors kvůli covidu prodělala 18 miliard korun

Ekonomika

Koncern očekává výrazný propad odbytu i v celém letošním roce. Počítá sice s dosažením celoročního provozního zisku, ten by však měl být mnohem nižší než v loňském roce.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Centrála Volkswagenu ve Wolfsburgu.

Kvůli problémům způsobeným propadem výroby i poptávky v důsledku koronavirové krize Volkswagen definitivně zrušil projekt na stavbu nového závodu v Turecku, kde se měla mimo jiné vyrábět i Škoda Superb.

Americký General Motors se ve druhém čtvrtletí propadl do ztráty přesahující 800 milionů dolarů (17,9 miliardy korun). Prodeje automobilů společnosti klesly meziročně o 34 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám