Hlavní obsah

Škoda Transportation dodá Varšavě vozy metra za osm miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Transportation ve čtvrtek ve Varšavě podepsala kupní smlouvu na dodávku až 45 šestivozových souprav metra pro polskou metropoli. Celková hodnota kontraktu může činit necelých osm miliard korun, informovala firma.

Foto: Škoda Transportation/Descent

Vizualizace metra pro Varšavu.

Článek

Nové šestivozové soupravy pro Varšavu pojmou až 1 500 cestujících. Jejich maximální rychlost bude 90 km/h.

„Těší mě, že došlo k potvrzení našeho vítězství v jednom z největších tendrů v Evropě. Na výsledek jsme čekali déle než dva roky. Podařilo se nám upevnit naše postavení na důležitém polském trhu, kam jsme dodali například naše tramvaje do Wrocławi nebo trakční vybavení pro trolejbusy a tramvaje do Lublinu a Krakowa,“ uvedl šéf Škoda Transportation Petr Brzezina.

Obří zakázka Škody Transportation, do Bonnu dodá tramvaje za čtyři miliardy

Ekonomika

Škoda v soutěži zvítězila nad konkurenty z řad největších světových výrobců kolejových vozidel. Součástí zakázky jsou také dodávky náhradních dílů, simulátor, rozšířené záruky a školení. Základní dodávka je na 37 souprav metra, opce poté může být na dalších osm souprav.

Škoda Transportation s víc než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Vyrábí tramvaje, příměstské elektrické vlaky, lokomotivy, soupravy metra, trolejbusy nebo elektrobusy. V dubnu 2018 společnost převzala finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Loni v únoru prodala desetiprocentní podíl jednomu z původních akcionářů Škodovky a členu dozorčí rady Michalu Koreckému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám