Hlavní obsah

Škoda prodala v lednu méně aut než před rokem

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto z německého koncernu Volkswagen dodala svým zákazníkům po celém světě v lednu 102 600 vozů. Je to meziročně o 1,1 procenta méně, loňský leden byl však rekordní v historii celé firmy. Dodávky letos klesly u všech modelů s výjimkou SUV Karoq a malého vozu Citigo, uvedla firma ve čtvrtek.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Ilustrační foto

Článek

V České republice klesly dodávky o 19,7 procenta na 6900 vozů. Firma meziroční pokles prodeje nezdůvodnila.

Nejprodávanějším modelem značky byla v lednu tradičně Octavia, kterých automobilka v lednu dodala 32 tisíc, meziročně ale o 10,4 procenta méně.

Největší propad prodejů zaznamenal model Superb, meziročně o 23,8 procenta. Vzrostly naopak dodávky SUV Karoq, a to o 206,5 procenta, rostlo také Citigo, ve srovnání s loňským lednem o 3,9 procenta.

Prodeje v Číně klesly, v Německu rostou

Na celosvětově největším trhu Škody Auto, v Číně, propadly prodeje o 11,7 procenta na 27 800 dodávek. Pouze v Číně prodává automobilka model Kamiq, tohoto vozu firma na tamním trhu v lednu dodala 6100 kusů.

Zákazníkům v západní Evropě dodala Škoda v lednu 41 tisíc vozů a v porovnání se stejným měsícem minulého roku si tak polepšila o 6,2 procenta.

V Německu zvýšila automobilka dodávky zákazníkům na 13 800 vozů, což odpovídá nárůstu 8,1 procenta.

Leden 2018 byl rekordní

V rekordním lednu 2018 automobilka dodala celosvětově 103 800 vozů, což bylo meziročně o 10,7 procenta více. Dvojciferný procentuální růst v loňském prvním měsíci zaznamenaly prodeje v západní, střední i východní Evropě bez Ruska.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Zaměstnává více než 35 tisíc lidí. Provozuje tři výrobní závody v Česku, dále vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám