Hlavní obsah

Škoda Praha uzavřela v Mexiku kontrakt za 2,4 miliardy

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Smlouvu na dodávku paroplynové elektrárny v mexickém Monterrey za téměř 2,4 miliardy korun podepsala v pondělí s mexickou firmou Genermex společnost Škoda Praha. Zástupci pražského podniku završili jednání o projektu, který byl původně podepsán v roce 2002, kdy však ještě nebylo vyřešeno jeho financování.

Článek

Elektrárna v Monterrey bude jedna z prvních soukromých elektráren v Mexiku. Také pro Škodu Praha je to první případ dodávky významné kompletní elektrárny pro soukromého investora.

"Po dlouhých a náročných jednáních se zákazníkovi ve spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) a za významné podpory naší společnosti podařilo zajistit financování projektu od americké banky Credit Suisse First Boston," uvedl generální ředitel Škody Jiří Smola.

EGAP pojistila podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Marvinace 70% kontraktu.

"Jsem velmi rád, že se na mexickém energetickém trhu podařilo uspět další české firmě, což výrazně přispěje ke snížení deficitu obchodní bilance, který ČR s Mexikem v současné době vykazuje. Kontrakt znovu potvrzuje, že technologická vyspělost České republiky je na světové úrovni," řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Elektrárna se třemi turbínami s kombinovaným paroplynovým cyklem bude mít výkon 117 megawattů. Škoda Praha zajistí kompletní dodávku elektrárny na klíč, včetně uvedení do provozu.

"Celý projekt má být ukončen za 23,5 měsíce od data účinnosti kontraktu, které předpokládáme koncem června, nejpozději však v první polovině července 2005," uvedl Smola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám