Hlavní obsah

Škoda Auto zvýšila nároky na autosalóny, malí prodejci skončí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty autosalónů, které prodávají škodovky, se razantně sníží. Automobilka Škoda Auto požaduje po prodejcích, aby zvýšili na dvojnásobek minimální požadovanou prodejní plochu a také změnili vzhled autosalónů. To vše by mělo platit od nového roku. Mnozí prodejci podmínky automobilky nejsou schopní splnit, takže se z prodejců změní na servisy.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Superb III. Ilustrační snímek

Článek

Od roku 2004 požadovala Škodovka minimální výstavní plochu kolem 120 metrů čtverečních, nyní to bude 245 metrů čtverečních. Změna požadavků souvisí s tím, že postupně přibylo produktových řad vozů na současných sedm.

„Pokud partner nedostojí požadavkům na obchodní a prodejní prostory, je s ním zahájen tzv. eskalační proces, který může dojít v krajním případě k ukončení vzájemné spolupráce,“ řekl Novinkám mluvčí Škody Vítězslav Pelc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V tuto chvíli je předčasné odhadovat kolik partnerů značky Škoda se do přestaveb nepustí nebo ji nestihnou, ačkoliv požadované změny byly dlouhodobě plánované a avizované. Přesné sčítání budeme dělat v říjnu“.

Podle dosavadního stavu úprav automobilka odhaduje, že by řádově mohlo jít o 20 až 30 dealerů, kteří zůstanou spíše u servisu než u prodeje nových vozů.

Stovka prodejců přestavuje

Nyní má Škoda asi 210 prodejních míst. Přestavba a úprava designu vyjde řádově na milióny korun. Zatím je dokončených 66 prodejních míst, u více než stovky se přestavba uskutečňuje.

„Auta se dnes nedají prodávat v prostorách jako ze začátku 90. let,“ dodal Pelc. Současně upozornil, že nejde o žádné překvapení, na požadované změny prodejce připravují už delší dobu.

To potvrdil i například vedoucí společnosti Auto Myslivec v Podbořanech. Na menším městě splňují i nové požadavky na prodejní plochu dokonce s rezervou. „Díky prozíravosti majitelů jsme přestavbu začali už v roce 2010 a povedlo se trefit požadavky Škodovky. Zbývá doladit jen úpravy světel a nábytku a máme hotovo,” řekl Novinkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám