Hlavní obsah

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 48 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda Auto loni zvýšila nekonsolidovaný čistý zisk o 48 procent na 22,41 miliardy korun. Nekonsolidované tržby se snížily o 0,4 procenta na 422,6 miliardy Kč. Výsledky firma zveřejnila na úterní tiskové konferenci a ve výroční zprávě. Letos očekává automobilka značné zatížení provozní činnosti v důsledku války na Ukrajině a výpadků v dodávkách některých dílů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kvůli nedostatku polovodičů a pandemii koronaviru automobilka loni zákazníkům na celém světě dodala 878 200 vozů, což je o 12,6 procenta meziročně méně. Nedostatek čipů způsobil, že Škoda nevyrobila 280 000 aut. Za zvýšením ziskovosti stojí zaměření na prodej vozů s vyšší marží.

S 200 800 vozy byla nejprodávanějším modelem opět Octavia, následovaná modely kategorie SUV Kamiq s 120 700 vozy a Karoq se 119 200 vozy. V podobě vozu Enyaq iV na trh vstoupil první model značky na bázi modulární platformy MEB, kterého se prodalo 44 700 vozů.

V roce 2022 se k zákazníkům dostane nový model Enyaq Coupé iV, modernizovaný Karoq a Fabia Monte Carlo.

Škoda Auto má ohroženou polovinu modelů, chybí díly z Ukrajiny

AutoMoto

Největším trhem byla pro Škodu západní Evropa, kam dodala 409 000 vozů, meziročně o 5,9 procenta méně. Největší pokles zaznamenala firma v Číně, kde se prodej vozů snížil o 59 procent na 71 200 aut.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích. V Rusku nedávno výrobu vzhledem k agresi na Ukrajině zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám