Hlavní obsah

Schválení rozpočtu ve Sněmovně je nejisté

PRAHA

Topolánkova vláda sice v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 91,3 miliardy korun, ale vyhráno rozhodně nemá. Kromě toho, že zatím nemá ani důvěru poslanců k vládnutí, bude asi horko těžko shánět též většinu hlasů potřebnou k protlačení rozpočtu Sněmovnou.

Článek

"Přestože operační prostor, který jsme měli k dispozici v návrhu minulé vlády, byl velmi malý, výrazně jsme posílili některé rozpočtové položky," pochválil v pondělí sebe i vládu premiér Mirek Topolánek.

Vláda nakonec nalezla peníze na prevenci proti pandemii chřipky a na očkování dětí. Spokojenost vyzařovala po jednání vlády i z nové ministryně školství Miroslavy Kopicové, vláda totiž navýšila prostředky na vědu a výzkum i na vysoké školy. Šetřit by se nemělo ani na spolufinancování regionálních programů evropských fondů. [celá zpráva]

Přidáno, byť méně, než požadovali, dostali také zemědělci na přímé platby. "Své" si uhrál i vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, zkrátka tak nepřijdou ani důchodci či handicapovaní občané.

ČSSD bude o rozpočtu dál jednat

"Topolánkova vláda se vrátila k mému návrhu prakticky v celém rozsahu," nechal se už slyšet exministr financí Bohuslav Sobotka. Tlustý by se podle něj měl omluvit za to, že původní návrh označoval za nepravdivý a nerealistický.

Logicky vzato by se tak sociálním demokratům mělo "obtížně" hlasovat proti rozpočtu, který z větší části sami navrhli. Sobotka podle informací Práva prý proto navrhne, aby se o vládním návrhu dál jednalo.

Největší překážkou podpory ze strany soc. dem. se tak zdá být prodej části akcií ČEZ. Ten posloužil jako polštář při hledání přijatelné rovnováhy mezi příjmy a výdaji. Sociální demokraté místo toho ústy svého předsedy Jiřího Paroubka navrhli prodat 49 procent akcií společnosti Letiště Praha.

Tlustý se však pozastavil nad tím, zda je tento návrh míněn vážně. Letiště je dosud státním podnikem, převod do podoby akciové společnosti a její následný prodej by podle něj byl reálný až v roce 2008. [celá zpráva]

KDU-ČSL rozpočet podpoří v prvním čtení

Při schvalování rozpočtu může ODS počítat s podporou KDU-ČSL, alespoň v prvním čtení. "Vzhledem k minimálnímu manévrovacímu prostoru vlády a k nezbytné potřebě mít rozpočet se k propuštění návrhu do druhého čtení stavím velmi vstřícně," řekl Právu místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny a ekonomický expert lidovců Miroslav Kalousek.

Podle jeho názoru má být rozpočet pravdivý a úsporný, ale úspory by se neměly dotýkat rodin s dětmi. "Rád bych, abychom podpořili postoupení návrhu rozpočtu do druhého čtení. Mnohem raději bychom ale schvalovali rozpočet, který nestaví proti pravidelným výdajům mimořádné příjmy, mezi které patří prodej části státního podílu v ČEZ," dodal Kalousek.

Poslanec strany zelených Ondřej Liška zatím nechtěl předjímat, jak se jejich poslanci k rozpočtu vyjádří. Ke konečnému slovu se podle něj zelení doberou na sobotním zasedání širšího vedení. Nelíbí se jim, že "došlo k odpískání eura v roce 2010" a to, že chtějí prodat část ČEZ, a tím "zalepit chybějící příjmy".

Urban: prodej části ČEZ je velká chyba

Komunisté nemíní návrh rozpočtu podpořit. "Pokud je předkládáno z pravicových pozic na úkor obyčejných lidí, případně i státního majetku, ať jde o Správu letišť či ČEZ, tak to nemůže mít naši podporu," řekl v úterý na dotaz Práva předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Stejný názor potvrdil i předseda KSČM Vojtěch Filip, který se v těchto dnech účastní konference na řeckém ostrově Rhodos.

Podle exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana "by se návrh rozpočtu podpořit dal." "Čekám ale ještě na originál návrhu, který chci podrobně prostudovat," řekl Právu Urban.

Záměr vlády prodat na burze část státního podílu v ČEZ je ale podle Urbana z ekonomického hlediska špatné rozhodnutí. "Látat prodejem státního podílu údajné díry ve státním rozpočtu je nesystémový krok," uvedl.

"Vypiplali jsme z ČEZ docela bohatou nevěstu, ale tento krok by z ní rázem udělal nevěstu chudou. Teď je navíc optimální čas snažit se o akvizice ve východní Evropě i v Polsku a oslabení ČEZ jeho aktivitám v této oblasti moc neprospěje," vysvětlil. Za další nevýhodu plánovaného prodeje akcií považuje exministr i nižší dividendu pro stát.

Anketa

Myslíte si, že Sněmovna rozpočet předložený vládou ODS schválí?
Ano
21,2 %
Ne
78,8 %
Celkem hlasovalo 619 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám