Hlavní obsah

Sberbank v Česku nebude pro klienty fungovat

Aktualizováno

Sberbank CZ v neděli večer oznámila, že v pondělí se neotevřou její pobočky. Už nyní nefungují karetní transakce ani internetové bankovnictví. A nebudou fungovat ani zítra. Důvodem je zásadní odliv vkladů. Banka upozornila, že vklady klientů jsou pojištěné.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Už odpoledne banka uvedla, že pobočky neotevře, ale tvrdila, že internetové bankovnictví omezeně funguje, výběry ani platby kartou nebyly možné. Banka v prohlášení poněkud absurdně poděkovala klientům za pochopení.

Lidé se snaží z banky peníze stahovat a převádět jinam

Banka uvedla, že informace bude zveřejňovat na svých internetových stránkách.

„Díky zhoršující se situaci byla Sberbank CZ nucena své pobočky z bezpečnostních důvodů uzavřít a rovněž dočasně zastavit veškeré karetní transakce. Omlouváme se za tyto komplikace a děkujeme za pochopení,“ stojí na webu Sberbank CZ.

Nikdo nechce chytit padající nůž. Rubl čeká v pondělí velký pád

Válka na Ukrajině

Banka předčasně uzavřela své pobočky už v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Jako důvod uvedla bezpečnostní problémy. Ve čtvrtek a v pátek se totiž před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky.

Pojištění do výše 2,5 milionu

Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100 000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. Česká národní banka sdělila, že situaci kolem Sberbank monitoruje a z pozice dohledu i řeší.

Klienti ruské Sberbank CZ zahltili pobočky. Ty nakonec zavřely

Ekonomika

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank.

Sberbank CZ je česká banka, kterou reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám