Hlavní obsah

Sberbank stále dopočítává nároky institucí, vyplácení vkladů nezačalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nedodání nezbytných podkladů ze strany Sberbank CZ nezahájil v pondělí Garanční systém vyplácení náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům této banky. Garanční systém o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Výplata náhrad nezačne v původně oznámeném termínu z důvodu nedodání podkladů pro výplatu náhrady vkladů institucionálním klientům ze strany Sberbank CZ, a.s. Dotčeným institucionálním klientům se za způsobené komplikace omlouváme,” stojí v prohlášení Garančního systému, který o tom informoval i Českou národní banku (ČNB).

Garanční systém zároveň ubezpečil institucionální klienty, že jejich nárok pro výplatu náhrad pohledávek z vkladů nezaniká. Náhrady pohledávek z vkladů jim budou vyplaceny po dodání podkladů ze strany Sberbank CZ a jejich zpracování Garančním systémem.

Fyzické osoby již většinu vkladů dostaly

Garanční systém začal prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům - fyzickým osobám Sberbank CZ, 9. března. Celkem jde o 24,2 miliardy korun. Většinu již vyplatil.

Komerční banka za jedno dopoledne vyplatila klientům Sberbank 3,7 miliardy

Ekonomika

Garanční systém vyplácí 100 procent vkladů klientů, maximálně však do základního limitu 2 499 500 Kč na jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Nároky klientů jsou zatím neznámé

„Sberbank CZ spolupracuje, ale stále ještě dává dohromady podklady za vlastní účty klientů, respektive účty, kde je klient uveden jako skutečný vlastník prostředků (advokátní úschovy, insolvence). Vzhledem k tomu, že tedy neznáme ještě všechny nároky plynoucí klientům ze základních náhrad, nelze zahajovat výplaty náhrad institucionálních, nehledě na to, že banka zatím nemá připraveny podklady,” uvedl Garanční systém.

Dokud nebude vědět, kolik mají klienti na účtech, které patří do základní náhrady, nelze podle něj spočítat institucionální náhrady.

ČNB v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Garanční systém i Komerční banka na svých internetových stránkách zveřejnily podrobné instrukce, jak při výplatách postupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám