Hlavní obsah

Sarkozy nařídil prolomit odborářské blokády u skladů pohonných hmot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nařídil, aby byly odblokovány všechny sklady pohonných hmot, které zabarikádovali odboráři protestující proti vládní důchodové reformě. Francouzská policie současně oznámila další střety s výtržníky z řad mladých demonstrantů proti reformě na jednom pařížském předměstí, jak informuje agentura AP.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Stávkující lodníci v Marseille

Článek

Mladíci v kuklách a s šálami na pařížském předměstí Nanterre rozbíjeli výlohy a házeli kameny po pořádkové policii.

"Dovedu důchodovou reformu do konce, protože moje povinnost jako šéfa státu je zaručit Francouzům, že oni sami i jejich děti budou moci počítat se svým důchodem a že zůstane zachována i výše důchodů," uvedl Sarkozy.

"Právo na stávku nedává právo bránit práci a pohybu," potvrdil serveru Le Figaro ministr vnitra Brice Hortefeux. "Nenecháme blokovat zemi a budeme pokračovat v odblokování skladů. Je čas ukončit blokády," zdůraznil. V posledních dnech téměř každé třetí stanici pohonných hmot z celkových 12 500 došlo palivo nebo se jeho zásoby povážlivě ztenčily. Vláda musela sáhnout do strategických rezerv a slibuje, že se situace vrátí do normálu během několika dní.

"Během noci jsme odblokovali tři velké sklady pohonných hmot v La Rochelle, Donge a v Le Mans," řekl ministr. To umožnilo distribuci miliónů litrů paliva, dodal. Pořádkové síly v likvidaci blokád skladů pokračují. Ministr dále uvedl, že během minulého týdne bylo zraněno 62 policistů zadrženo 1423 demonstrantů

V úterý, kdy se uskutečnilo již šesté kolo celostátních masových stávek a demonstrací, zesílily v zemi obavy z ochromení ekonomiky. Problémy jsou hlavně ve strategickém sektoru energetiky: již několik dní stávkuje všech 12 francouzských rafinerií a bez zásob paliva se ocitlo kolem 2750 z celkových 12 500 čerpacích stanic. Prezident Nicolas Sarkozy v úterý prohlásil, že podnikne opatření proti blokádě rafinerií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám