Hlavní obsah

Rzeczpospolita: PKN chce zrušit dohody s Agrofertem

VARŠAVA

Polská společnost PKN Orlen raději zaplatí pokutu 300 miliónů zlotých, což je asi 2,2 miliardy korun, než aby splnila dohody, které má s českou skupinou Agrofert. Uvedl to polský deník Rzeczpospolita. PKN tvrdí, že dohody, které se týkají dělení firmy Unipetrol a které uzavřelo předchozí vedení firmy, jsou pro něj nevýhodné a zaplatit pokutu za odstoupení se vyplatí více.

Článek

PKN už v pondělí tvrdil, že se s Agrofertem pokouší dojednat výhodnější podmínky. Obě společnosti se před privatizací společnosti Unipetrol domluvily, že část Unipetrolu získá Agrofert, pokud vláda petrochemickou společnost Orlenu prodá. To se nakonec stalo. PKN zaplatí 13,05 miliardy korun.

V pondělí se v polském deníku objevily informace, že Agrofert, chemicko-potravinářská firma Andreje Babiše, za pět chemických firem, které jsou součástí Unipetrolu, nabídl 103 miliónů eur (asi tři miliardy korun). Podle listu Rzeczpospolita by na tom polská firma prodělala až 180 miliónů eur. [celá zpráva] Agrofertu měly připadnout firmy Kaučuk, Agrobohemie, Aliachem, Paramo a Chemopetrol.

Agrofert odmítá jednat přes média

Podle Agrofertu je nepřijatelné, aby se firmy domlouvaly přes média a informace o postoji polské strany přinášel polský deník.

"Přestože z článku není úplně jasné, co je oficiálním stanoviskem společnosti PKN Orlen a co nikým neautorizovanou spekulací, pro společnost Agrofert jde o další vážný signál, že PKN Orlen nehodlá plnit uzavřené smlouvy a dokončit sjednaný obchod za dohodnutých podmínek," uvedl mediální zástupce firmy Miloš Růžička.

Firma Agrofert proti informacím protestovala už v pondělí. Uvedla, že se polský deník snaží poškodit její dobré jméno. Že má s PKN dohodu, byla veřejně známá věc a doufá, že PKN bude dál podle ní postupovat. Informace listu označila za součást předvolebního boje v Polsku.

Babišova firma se pokusila Unipetrol koupit sama v roce 2002. Nakonec ale nesehnala potřebnou částku. Spekulovalo se o tom, že Babiš, který má vazby na české politiky, se s PKN spojil, aby jí vyjednal dobrou pozici pro koupi, za to pak měl mít možnost část firem odkoupit.

Menší ztráty

Podle dohody s Agrofertem má Orlen ještě více než tři měsíce na prodej akcií chemických společností Unipetrolu. Z informací deníku vyplývá, že vedení Orlenu je rozhodnuto zřeknout se dohody s Babišem a zaplatit pokutu. "Znamená to mnohem menší ztrátu než naplnění dohody," cituje list nejmenovaný zdroj z koncernu.

Mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz jen všeobecně hovořil o strategii vedení. Jak vysvětloval, jednání s Agrofertem se právě vedou. "Vedení chce minimalizovat ztráty a co nejlépe zajistit zájmy firmy," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám