Hlavní obsah

PKN dohaduje s Agrofertem cenu částí Unipetrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská společnost PKN Orlen, která koupila českou petrochemickou skupinu Unipetrol, se nyní musí vyrovnat s firmou Agrofert. Do privatizace Poláci vstupovali s tím, že část firmy prodají Agrofertu za to, že je v privatizaci podpoří. Dohoda zněla, že Agrofert získá poté, co bude Unipetrol zprivatizován, některé jeho části. Podobnou dohodu má s PKN i s firmou ConocoPhilips.

Článek

PKN Orlen a Agrofert se měly dohodnout až poté, co Unipetrol "oficiálně" zprivatizuje polská firma. Obě strany spolu mají smlouvu, ta ale na přání české firmy, kterou ovládá Andrej Babiš, není veřejná.

Polský deník Rzeczpospolita v pondělí napsal, že PKN prodal Agrofertu část Unipetrolu za cenu 103 miliónů eur  (asi 3 miliardy korun), což je výrazně pod jejich účetní cenou. Podle listu tím měl PKN přijít o 180 miliónů eur.

Agrofert: jsou za tím politické tlaky v Polsku

Společnost Agrofert na informace deníku, že polského partnera ošidila ihned reagovala. Připomněla, že fakt, že firmy spolupracují, je veřejně známá věc. "Jde o spekulace, které se nezakládají na pravdě a které jsou pravděpodobně výsledkem předvolebních tlaků na polské politické scéně a s tím souvisejícím bojem stávajícího a bývalého managementu společnosti PKN Orlen," sdělila mediální zástupce firmy Miloš Růžička.

Polská firma se při koupi Unipetrolu netajila, že má zájem hlavně o rafinérskou část, ta chemická, tedy například firmy Aliachem, Chemopetrol nebo Agrobohemie, tak zřejmě připadne Agrofertu.

Babišova firma se ucházela o Unipetrol sama v roce 2002. Vláda Miloše Zemana jí ho přiklepla. Babiš pak ale nebyl schopen zaplatit cenu 361 miliónů eur (přes 11 miliard korun) a navíc přijmout i závazky ve výši dalších desítek miliard, a z transakce vycouval. Protože měl ale na části firem zájem, spojil se právě s PKN.

Reklama

Související témata:

Související články

PKN Orlen doplatil zbytek Unipetrolu

Polská ropná společnost PKN Orlen v úterý doplatila Fondu národního majetku (FNM) 11,75 miliardy korun za koncern Unipetrol. FNM současně převedl na PKN 63...

Výběr článků

Načítám