Hlavní obsah

Růst počtu pracovních míst v USA prudce zpomalil, vyvolal obavy o ekonomiku

Tvorba pracovních míst ve Spojených státech v květnu prudce zpomalila a méně rostly také mzdy největší ekonomiky světa. Americké ministerstvo práce uvedlo, že ekonomika vytvořila zhruba 75 000 pracovních míst, zatímco analytici podle agentury Reuters v průměru čekali 185 000 pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nové údaje naznačují, že eskalace obchodních sporů se podepisuje i na stavu americké ekonomiky, a to ve vyšší míře, než se původně předpokládalo. Bezprostředně po publikování ukazatelů došlo k prudkému oslabení kurzu dolaru o 0,45 procenta vůči euru,” upozornil ekonom Raiffeisenbank Luboš Růžička. Dolar v podobném rozsahu v pátek oslabil i vůči britské libře a japonskému jenu.

Agentury Reuters s odkazem na názor analytiků napsala, že podniky jsou opatrnější vzhledem k tomu, že zpomaluje hospodářský růst ve světě a Spojené státy vedou obchodní válku s Čínou a dalšími zeměmi. Odeznívá také přínos podpůrných opatření v podobě daňových škrtů a větších vládních výdajů.

Ministerstvo obchodu v pátek rovněž uvedlo, že v březnu a dubnu ekonomika po zpřesnění dat vytvořila mnohem méně pracovních míst, než bylo oznámeno v předběžných odhadech. Míra nezaměstnanosti nicméně v květnu zůstala na 3,6 procenta a je blízko minima za 50 let.

Důvod ke snížení úroků

Mírnější byl v květnu také růst mezd, průměrná hodinová mzda se meziměsíčně zvýšila o 0,2 procenta, stejným tempem jako v dubnu. Meziroční nárůst ale v květnu zpomalil na 3,1 procenta z dubnových 3,2 procenta.

Pokud bude pokračovat dosavadní vývoj, bude to patrně znamenat, že se inflace nevrátí k dvouprocentnímu cíli centrální banky (Fed) tak rychle, jak Fed očekával. Centrální banka tak bude mít důvod přistoupit ke snížení základní úrokové sazby. Část analytiků už počítá s tím, že Fed letos úroky sníží dvakrát, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám