Hlavní obsah

Růst ekonomiky USA napřesrok zrychlí na 2,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hospodářský růst ve Spojených státech napřesrok pravděpodobně zrychlí na 2,4 procenta z předpokládaných 1,9 procenta v letošním roce. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v pondělí zveřejnila Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického Kongresu na washingtonském Capitol Hillu.

Článek

Většina ekonomů z velkých bank a podniků podle průzkumu předpokládá, že Kongres výrazně zmírní prudké zvýšení daní a rozsáhlé rozpočtové škrty hrozící na přelomu letošního roku.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 1,3 procenta. Tempo jejího růstu tak zpomalilo ze dvou procent v předchozích třech měsících.

Na konci letošního roku má v USA vypršet platnost daňových úlev zavedených před deseti lety a počátkem příštího roku by mělo vstoupit v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté loni v Kongresu. Předpokládá se ale, že politici po listopadových volbách tomuto souběhu restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů (11,6 biliónu Kč) alespoň zčásti zabrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám