Hlavní obsah

Růst cen v Turecku. Inflace přesáhla 73 procent

Míra inflace v Turecku v květnu vystoupala na 73,50 procenta, a zdolala tak další maximum za více než 23 let. Informoval o tom turecký statistický úřad. Výsledek je ale nepatrně lepší, než čekali analytici, kteří počítali s růstem na více než 75 procent. V dubnu míra inflace činila 69,97 procenta.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Turecká lira. Ilustrační foto

Článek

Proti dubnu spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 2,98 procenta po růstu o 7,25 v předchozím měsíci. I toto znamená lepší výsledek, protože analytici předpokládali, že tempo růstu zpomalí zhruba na 4,5 procenta.

Tak vysoko jako letos v květnu míra inflace v Turecku nebyla od října 1998. Loni v květnu inflace činila 16,6 procenta a pak její růst akceleroval. Přispěl k tomu propad kurzu turecké liry, přičemž v Turecku přetrvaly záporné reálné úrokové sazby.

Míra inflace v eurozóně dosáhla v květnu na rekordních 8,1 procenta

Ekonomika

V květnu k meziročnímu růstu cen přispěly potraviny a nealkoholické nápoje (91,6 procenta) a také doprava (107,6 procenta), zejména kvůli prudkému růstu cen energií (121,1 procenta) v důsledku války na Ukrajině.

Výrazně dražší je i bydlení a komunální služby (63,5 procenta), vybavení domácností (82,1 procenta) a hotely, kavárny a restaurace (76,8 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám