Hlavní obsah

Růst cen překonal očekávání, podražily hlavně brambory

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Ceny zboží a služeb za červen oproti květnu stouply o 0,4 procenta, meziroční růst cen zrychlil na 1,6 procenta z předešlých 1,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici předpokládali, že ceny porostou, ale ne o tolik.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Trh podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin předpokládal růst cen pouze o 0,2 procenta a stagnaci meziročního růstu na 1,3 procenta.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Inflace v České republice

Meziměsíční růst ovlivnil zejména výrazný nárůst cen brambor, jejich cena s příchodem raných brambor vzrostla meziměsíčně o 85,8 procenta. V loňském červnu přitom nové brambory zdražily v měsíčním srovnání pouze o 58,1 procenta. V porovnání s loňským červnem jsou nyní ceny brambor vyšší dokonce o 91,8 procenta.

Kilogram brambor stál k letošnímu 11. červnu podle údajů ČSÚ průměrně 26,18 Kč.

„Rozhodující vliv na růstu cenové hladiny mají i nadále především ceny potravin a bydlení,“ připomněl Šimek. Naopak menší sumy než před rokem lidé platí za telefonické služby, odívání a obuv.

Dražší dovolené i pohonné hmoty

Vzrostly i ceny některých dalších potravin, s příchodem letní sezóny i ceny dovolených (o 4,6 procenta). Červen přinesl i vyšší ceny pohonných hmot o 1,4 procenta. Naopak dál pokračuje pokles cen telefonických služeb.

„Vzhledem k tomu, že českým zemědělcům letos počasí příliš nepřálo, tak ani sklizně nebudou tak dobré, a to se odrazí na cenách potravin,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Na červnový růst lze podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta pohlížet ze dvou rovin. Na jedné straně meziroční růst cen blíže inflačnímu cíli České národní banky znamená nižší pravděpodobnost rizika deflace a tím pádem i kurzových intervencí proti koruně.

Na druhé straně, při pohledu na strukturu inflace, rostou v podstatě jen ceny nezbytných statků, což dále negativně dopadá na příjmy a spotřebu domácností.

Anketa

Zaznamenali jste růst cen brambor?
Ano, kupuji je proto méně
70,9 %
Ano, ale mé nákupy to nijak neovlivnilo
14,7 %
Ne
14,4 %
Celkem hlasovalo 7697 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám