Hlavní obsah

Růst cen nemovitostí v ČR zpomalil. Stále je pátý nejrychlejší v EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů a domů v Česku v posledním loňském čtvrtletí meziročně stouply o 8,4 procenta. Po období, kdy nemovitosti v ČR rostly nejrychleji ze zemí EU, jsme nyní na pátém místě. Reality v tuzemsku stále zdražují svižněji než v Německu či na Slovensku. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst cen nemovitostí v zemích EU

Článek

Koncem loňského roku nejrychleji zdražovaly nemovitosti v Irsku - o 11,8 procenta. S meziročním růstem o více než 10 procent následují Portugalsko a Slovinsko. Těsně před Českem je Nizozemsko s růstem o 8,5 procenta.

Nemovitosti v Česku za rok zdražily o 8,4 procenta. Ještě ve druhém loňském čtvrtletí byl přitom růst 13,3 procenta a ve třetím 12,5 procenta. Tehdy reality v ČR rostly nejrychleji ze všech osmadvaceti zemí EU.

Před přehnaným růstem cen bytů loni varovala Česká národní banka. Bankám při poskytování hypoték také doporučila, aby požadovali po klientech větší podíl vlastních prostředků a pečlivěji prověřovali, zda budou schopni splácet. Úroky u hypoték začaly loni pozvolna růst a zájem o úvěry na bydlení z předchozích rekordních úrovní poklesl. To je podle ekonomů jedním z důvodů, proč nemovitosti v tuzemsku nezdražují už takovým tempem.

Agentura Moody's začátkem dubna vydala zprávu pro investory, podle které hypoteční politika českých bank ohrožuje ekonomiku. Česká bankovní asociace ale varování označila za přehnané a upozornila, že agentura vychází ze zastaralých dat. [celá zpráva]

V celé EU v posledním kvartále nemovitosti zdražily v průměru o 4,5 procenta, v zemích platících eurem byl růst o něco pomalejší - o 4,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám