Hlavní obsah

Ruský miliardář chce koupit českou Telefóniku

New York/Moskva
Aktualizováno

Ruský miliardář Vladimir Jevtušenkov, který kontroluje finanční skupinu AFK Sistěma, by rád převzal největší českou telekomunikační společnost Telefónica Czech Republic. Jevtušenkov to řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Jevtušenkov zvažuje i jiné možnosti rozšíření svého telekomunikačního byznysu, návrhy prý pečlivě studuje. Ve hře je mimo jiné Rusko nebo Indie.

Nákup českého operátora by podle agentury Bloomberg znamenal rozšíření jeho podnikatelských zájmů na atraktivní evropské trhy.

V Rusku Jevtušenkov ovládá telefonního operátora MTS, jehož sám před 20 lety založil. Firma obsluhuje 101 miliónů klientů v Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu. Jevtušenkov má podle agentury Bloomberg zájem o získání dalšího ruského operátora Tele2.

Prodej majoritního podílu v Telefónice je podle analytika Patrie Direct Tomáše Tomčányho reálný, protože mateřská Telefónica potřebuje snížit svou vysokou zadluženost. V případě, že by Telefónica ČR skutečně byla na prodej, však nečeká, že by potenciální zájemce nabídl zajímavou prémii k tržní ceně akcií. „Jevtušenkova firma by však také mohla mít zájem o volné frekvence v chystané LTE aukci ČTÚ. Tento scénář by byl negativní pro českou Telefóniku, jelikož více zájemců by znamenalo větší konkurenci na mobilním trhu,“ dodal.

Telefónica chce snížit dluh

Španělská společnost Telefónica, které český operátor patří, nedávno dala najevo, že chce rozprodat své regionální aktivity. Společnost se pro letošní rok zavázala ke snížení svého dluhu z 51 miliard eur (přes 1,3 biliónu korun) na 47 miliard eur. I díky prodeji některých aktiv činil v pololetí její dluh 48,6 miliardy eur.

Letos v dubnu Telefónica prodala podíl 40 procent ve svých operacích ve Střední Americe za 500 miliónů dolarů (deset miliard korun), tento týden pak oznámila prodej 100 procent své irské pobočky společnosti Tree, což je dceřiná firma Hutchison Whampoa, za 850 miliónů eur (asi 22 miliard korun).

O českou Telefóniku se v minulosti údajně zajímala například finanční skupina PPF nebo čínský operátor.

Firmě Telefónica Czech Republic podle středeční zprávy klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám