Hlavní obsah

Ruskou pračkou na peníze na Kypru prošly bilióny, naznačuje zpráva

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilegální toky peněz z Ruska a způsob jejich praní přes firmy na Kypru popisuje analytická zpráva poradní společnosti Global Financial Integrity (GFI). Pro malý ostrovní stát byl v tomto ohledu rekordní rok 2010, kdy odtud podle oficiálních údajů do Ruska odteklo ve formě "přímých zahraničních investic" 179,2 miliard dolarů (téměř 3,5 biliónu Kč). U Kypru, jehož HDP se pohybuje kolem 22 miliard dolarů, šlo o závratnou částku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kypr požádal Evropskou unii a MMF o finanční pomoc už loni v červnu

Článek

Celkem 84stránková zpráva GFI, zveřejněná před několika dny, z Washingtonu popisuje způsob, jakým se perou peníze ruských - především ropných a plynárenských - podniků. Kypr a jeho měkké zákony v oblasti finančnictví v tom hrál ústřední roli, dokud nepřišel bankrot. Nyní toxické účetnictví kyperských bank představuje 152 miliard eur (téměř 4 bilióny Kč).

Kypr by rád získal záchranný balík ve výši svého HDP od Evropské unie. Uniklá zpráva německé tajné služby (BND) přitom tvrdí, že kyperské banky sedí na 23 miliardách dolarů černých ruských peněz. Server testorenepit.com v této souvislosti poukázal i na listopadovou pomoc Kremlu směrem ke Kypru ve výši 2,5 miliard dolarů, která měla zřejmě tajné fondy ruských oligarchů pojistit. Není proto divu, že především v Německu se do zachraňování podivného ostrovního ráje nikomu nechce.

Černé fondy z přefakturace

Zpráva GFI popisuje mechaniku ilegálního přelévání ruského kapitálu nejen prostřednictvím přímých investic, ale i zkreslováním vývozu za pomoci podvodného fakturování a slabé celní kontroly.

Firma A v Rusku prodá ropu své dceřiné společnosti B v Nizozemsku pod tržní cenou. Ale faktura neputuje do Nizozemska. Míří na Kypr na "refakturační společnost", kterou společnost A vlastní. Refakturační společnost už pošle účet vystavený na tržní cenu dceřiné společnosti B v Nizozemsku, která už rozprodá ropu na běžném trhu. Nizozemské celní úřady obchod posvětí, protože deklarovaná cena odpovídá běžné tržní ceně.

Tučný výnos z přefakturace zůstává v daňovém ráji na Kypru. Do Ruska pak peníze podle potřeby putují ve formě přímých zahraničních investic.

Zpráva GFI varuje, že podobné finanční operace představují vážné riziko nejen pro Rusko, ale i pro státy Evropské unie, jejichž nešťastní daňoví poplatníci mohou být vtaženi do sanace kyperských bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám