Hlavní obsah

Rusko postaví v Jordánsku první jadernou elektrárnu, za deset miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jordánská vláda podepsala s Ruskem dohodu v hodnotě deset miliard dolarů (250,7 miliardy korun) o výstavbě první jaderné elektrárny v zemi s celkovou kapacitou 2000 megawattů. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle dohody by ruská státní firma Rosatom měla postavit dva jaderné reaktory, každý o výkonu 1000 megawattů. Jordánsko doufá, že se podaří stavbu na severu země dokončit do roku 2022. Elektrárna má používat uran, který se těží v Jordánsku. Rusko se má na nákladech na projekt podílet 49 procenty, Jordánsko zbývajícími 51 procenty.

Jordánsko nemá žádné místní zdroje energie a téměř 98 procent elektřiny, kterou potřebuje, dováží. Vláda dotuje dodávky elektřiny, což jí stojí velké peníze. Země má také problémy s uspokojením poptávky po elektřině, která kvůli rostoucí populaci a rozvoji průmyslu roste ročně o více než sedm procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko má velký zájem proniknout se svou jadernou technologií a know-how na nové, lukrativní trhy. Zvláště v době, kdy má problémy se sankcemi západních zemí uvalených na Moskvu v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Minulý měsíc podepsalo Rusko předběžnou dohodu o výstavbě první jaderné elektrárny v Egyptě při příležitosti návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Egyptě. Rosatom také letos podepsal dohodu o výstavbě dvou reaktorů v Maďarsku a doufá, že postaví další reaktory v Íránu.

Dohodu Rusů s Maďary prý Brusel neblokuje

Maďaři loni v prosinci uzavřeli s Rosatomem kontrakt na výstavbu a údržbu dvou reaktorů o výkonu 1200 megawattů ve městě Paks, zhruba 110 kilometrů jižně od Budapešti, kde se nachází jediná maďarská jaderná elektrárna. Dostavbu má z 80 procent financovat Moskva.

Kritici poukazují na to, že to ještě zvýší už tak silnou energetickou závislost Maďarska na Rusku. Navíc k ní dochází v době zvýšeného tlaku EU na Moskvu kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Letos v únoru kontrakt posvětil maďarský parlament.

List Financial Times nedávno informoval, že Evropská komise dohodu o rozšíření elektrárny zablokovala. Evropská komise ale následně oznámila, že stavbu neblokuje, má jen výhrady k dodávkám paliva. Tu nyní podle Maďarska vyřešila dohoda, že Rusko bude mít smlouvy na dodávky paliva pro prvních deset let, místo původních dvaceti.

Investiční program Rosatomu umožňuje firmě utratit ročně 300 až 350 miliard dolarů na výstavbu jaderných elektráren v Rusku a v zahraničí. Peníze pocházejí ze státního rozpočtu. Zájem o výstavbu nových elektráren před lety snížilo jaderné neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011, které vyvolalo obavy o bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina přestane kupovat ruský plyn

Ukrajina přestane od 1. dubna odebírat zemní plyn z Ruska. Řekl to v pondělí ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Kyjev se podle něj po zimě bez...

Výběr článků

Načítám