Hlavní obsah

Ruské banky budou moci znovu prodávat lidem zahraniční měny v hotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské banky budou moci od 18. dubna znovu prodávat fyzickým osobám zahraniční měny v hotovosti. Oznámila to v pátek ruská centrální banka, která tak zmírňuje svá regulační opatření, jejichž cílem je podpořit kurz domácí měny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Centrální banka rovněž uvedla, že fyzické osoby budou moci od 11. dubna ze svých devizových účtů vybírat nejen dolary, ale také eura. Maximálně však mohou i nadále vybrat devizy v hodnotě 10 000 dolarů (225 000 Kč), napsala agentura Reuters.

Ruská centrální banka minulý měsíc zavedla rozsáhlé restrikce pro pohyb kapitálu. Reagovala tak na pokles kurzu domácí měny v důsledku sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli útoku na Ukrajinu.

EU rozšířila sankční seznam o Putinovy dcery a další vlivné oligarchy

Evropa

Centrální banka koncem února ve snaze o podporu domácí měny také více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta. V pátek však základní úrok překvapivě snížila na 17 procent.

Ruský rubl se tento týden dostal na úrovně z doby před zahájením útoku na Ukrajinu. Mnozí analytici se však k oživení rublu staví skepticky a upozorňují, že kurz zkreslují restrikce pro pohyb kapitálu, povinné prodeje deviz ruskými podniky i nízký objem obchodování.

Třetí nejbohatší Rus zkritizoval tlak Moskvy na platby v rublech

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám