Hlavní obsah

Rubl klesl na historické minimum a prolomil hranici 41 rublů za dolar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský rubl klesl ve středu na nové historické minimum vůči dolaru. V úvodu obchodování kurz rublu k americké měně vůbec poprvé překonal hranici 41 rublů za dolar. Rychle se tak dostal na úroveň, která ruskou centrální banku přiměla k dalšímu zásahu na podporu domácí měny. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský rubl

Článek

Ruská měna je již několik měsíců pod zvýšeným tlakem kvůli ukrajinské krizi a jejím důsledkům na ruskou ekonomiku, ale také kvůli poklesu světových cen ropy a silnému dolaru. V pondělí ruská měna klesla na rekordní minimum k euru.

Ve středu rubl poprvé v historii prolomil hranici 41 rublů za dolar. Později ztráty mírně snížil a kolem 08.40 SELČ ztrácel k dolaru zhruba 0,1 procenta na 40,96 RUB. K euru se rubl pohyboval beze změn na 51,81 RUB.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oslabující rubl v poslední době opakovaně přiměl ruskou centrální banku k zásahům na obranu domácí měny. Banka se řídí kurzem rublu ke koši měn složenému z dolaru a  eura. K intervencím přistupuje automaticky, když se kurz přiblíží okraji cílového pásma pro rubl.

Ve středu centrální banka informovala, že se hranice toho pásma v předešlém dni změnila o 35 kopějek na 36,70 až 45,70 rublu ke koši měn. V pátek a tento týden v pondělí také přikročila k intervencím v objemu skoro 110 miliard rublů (58,4 miliardy Kč) na podporu domácí měny.

Dolů ve středu zamířily i ruské akcie, indexy RTS a MICEX ztrácely 0,7 procenta, respektive 0,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám