Hlavní obsah

ŘSD si se zakázkami za miliardu dělalo, co chtělo, zjistili kontroloři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) si zákon o veřejných zakázkách vykládalo po svém, zjistili kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) při prověřování zakázek za 4,5 miliardy. Zákon byl porušen v případě 30 zakázek v celkové hodnotě přesahující miliardu korun, informovala v pondělí mluvčí NKÚ Olga Málková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Za plného provozu se opět začalo s rozšiřováním dálničního tělesa.

Článek

„Šlo například o zadávání zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez otevřené soutěže, přestože nebyly splněny všechny podmínky, které využití takového řízení umožňují,“ uvedla Málková.

Dalším proviněním bylo rozdělování zakázek tak, aby mohl být bez výběrového řízení osloven konkrétní dodavatel. „ŘSD například v roce 2009 rozdělilo rekonstrukci mostu v Mohelnici na opravu jeho pravé části a opravu jeho levé části. Každou část pak zadalo ve zjednodušeném podlimitním řízení. A to přesto, že na opravu bylo vydáno jedno stavební povolení, prováděl ji jeden dodavatel a obě poloviny mostu byly zkolaudovány naráz,“ upozornila Málková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výběrové řízení šité na míru

Podle NKÚ také ŘSD šilo některé zakázky na míru předem vybraným uchazečům, a to v 15 případech, kdy se jednalo o zakázky za téměř miliardu korun. Počty účastníků se omezily tak, že se nastavily neodůvodněně přísné kvalifikační podmínky.

„Třeba u zakázky na opravu mostu u Lichnova požadovalo ŘSD po uchazečích, aby měli k dispozici obalovnu na asfaltové směsi s výkonem, který by objem potřebný pro splnění zakázky zajistil za tři hodiny. Takovou podmínku splňoval jen jeden uchazeč z devíti, kteří si vyzvedli zadávací dokumentaci,“ sdělila Málková.

Jindy podle ní zase ŘSD nevyužilo možnost zakázku rozdělit, přestože by to bylo z hlediska zvýšení konkurenčního prostředí vhodné. „Například odstranění povodňových škod na silnicích I. třídy v Moravskoslezském kraji ŘSD zadalo jako jednu velkou zakázku za 420 miliónů korun, přestože se fakticky skládala z deseti samostatných staveb,“ stojí ve zprávě NKÚ. O zakázku se tak mohly ucházet jen firmy s minimálním ročním obratem stavebních prací 1,3 miliardy korun a se zkušenostmi z minimálně tří staveb za víc než 421 miliónů korun. Takové požadavky splňovaly jen firmy, které staví dálnice a silnice I. třídy. V zakázce šlo přitom o běžné opravy.

„Kontroloři analyzovali cenové nabídky uchazečů o tuto zakázku a spočítali, že kdyby ŘSD zakázku rozdělilo, mohlo ušetřit minimálně 38 miliónů korun,“ upozornila Málková.

Reklama

Výběr článků

Načítám