Hlavní obsah

ŘSD dostalo pokutu kvůli zakázce za 57 miliónů korun

Novinky, pit
Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokutu 800 000 korun. Důvodem je chybování ve veřejné zakázce na opravu mostu v Trutnově, informoval předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. ŘSD se proti rozhodnutí neodvolalo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ÚOHS

Článek

Zakázka pochází z roku 2011 a byla vyčíslena na více než 57 miliónů korun bez DPH. Problém ale spočíval v tom, že ŘSD zadalo zakázku bez otevřené soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění.

„Zadavatel při obhajobě svého postupu argumentoval tím, že stav mostu byl havarijní a opravu bylo třeba provést velice rychle. O špatném stavu mostu nicméně zadavatel věděl nejméně od roku 2007, kdy si nechal provést diagnostický průzkum stavby,“ sdělil Rafaj.

Podle Rafaje tak mělo ŘSD jako zadavatel dostatečné informace o tom, že se stavebně-technický stav mostu bude či může v budoucnu dále zhoršovat, a nebyla tak v daném případě naplněna zákonná podmínka, že tento krajně naléhavý případ nemohl předvídat.

V listopadu dostalo ŘSD pokutu 300 000 korun kvůli tomu, že zadalo tři menší tendry v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám