Hlavní obsah

Další pokuta pro ŘSD. Kvůli špatně zadaným tendrům má zaplatit 300 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) částkou 300 tisíc korun. Důvodem bylo zadání tří menších tendrů z roku 2011, které byly v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Pokuta je už pravomocná a ŘSD se proti ní neodvolalo, sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ÚOHS

Článek

Zakázky se týkaly například silnice v úsecích Salajna–Velká Šitboř nebo Dolní Žandov–Manský Dvůr na Chebsku. Každá z nich měla hodnotu kolem šesti miliónů korun. ŘSD na zakázky nevypisovalo otevřené tendry, zadávalo je mimo režim zákona jako zakázky malého rozsahu. Ve všech případech ŘSD oslovilo pouze tři uchazeče s výzvou k podání nabídek.

Podle Rafaje byla předpokládaná hodnota tendrů na rozhraní veřejných zakázek podlimitních a veřejných zakázek malého rozsahu. V takovém případě mají zadavatelé postupovat podle složitější procedury.

Podle něj postup ŘSD mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnějších nabídek. „Nelze vyloučit, že pokud by zadavatel dodržel postup stanovený zákonem, mohl obdržet nabídky i od jiných dodavatelů, kteří mohli zadavateli nabídnout výhodnější podmínky plnění,“ uvedl Rafaj.

Zakázky ŘSD antimonopolní úřad už několikrát prošetřoval. Například před několika dny úřad zrušil přibližně šestimiliardový tendr na dostavbu dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. ŘSD dostalo také půlmiliónovou pokutu, když v tendru téměř za 2,5 miliardy korun na stavební práce v úseku silnice R6 na Sokolovsku určilo pevnou cenu za část zakázky a v té znemožnilo soutěž mezi uchazeči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám