Hlavní obsah

Ropa prudce zdražila po krachu jednání Ruska s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/MOSKVA

Cena barelu lehké americké ropy West Texas Intermediate v úterý vzrostla až na 56 dolarů. Reagovala tak marnou snahu Moskvy, aby Bělorusko uvolnilo tranzit ropy přes své území.

Článek

Cena lehké americké ropy v průběhu dne klesala a dostala se pod 54 dolarů za barel, což je nejméně od loňského léta, neboť na severovýchodě USA panuje teplé počasí. Jakmile však přišly z Moskvy zprávy, že jednání mezi Ruskem a Běloruskem byla přerušena, vystoupila cena West Texas Intermediate na 56,20 USD. Odpoledne její cena při cyklickém propadu klesla až na 53,88 USD za barel, ale pak zace vzrostla na 55,90 USD, protože ani obnovená jednání nepřinesla výsledek. [celá zpráva] Další jednání se přitom neplánují.

Rusko tranzit ropy v pondělí úplně zastavilo, neboť Bělorusko ropu určenou pro západní trh nelegálně odčerpává. [celá zpráva] Bělorusko totiž zavedlo tranzitní clo, které Rusko odmítá platit. Bylo odvetou za zavedení ruského cla, jež mělo zabránit reexportu levné ruské ropy z Běloruska do třetích zemí. [celá zpráva]

Běloruská delegace sice zůstává v Moskvě, ale zatím nejsou naplánována žádná další jednání. Rusko je podmiňuje tím, že Bělorusko zruší tranzitní cla.

Ruský prezident Vladimir Putin už oznámil, že pokud jednání selžou, měla by vláda se zástupci ropných společností projednat snížení těžby. Důvodem jsou zřejmě obavy, že ruské rafinerie by nezvládly nápor ropy, která by se u nich začala hromadit. Prezident tak naznačil, že spory o ropu by mohly trvat déle, než se původně předpokládalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko přestalo dodávat ropu i do ČR

Také Česká republika doplatila na spory mezi Ruskem a Běloruskem. Tím, že bylo v pondělí v 19:54 Slovensko odstaveno od přívodu ruské ropy, přestala ropa...

Výběr článků

Načítám