Hlavní obsah

Ropa má do Česka téct i ropovodem Adria

Novinky, tov

Ropa má nově do Česka téct také ropovodem Adria. Unipetrol podepsal smlouvu, jež mu umožní přepravu po chorvatském úseku ropovodu, uvedl v úterý mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Smlouva má posílit bezpečnost a stabilitu dodávek ropy do Česka. S Maďary společnost ještě jedná, předpokládá uzavření dohody příští rok.

Článek

Rámcovou smlouvu o přepravě ropy ropovodem Adria v úterý v Praze podepsali zástupci společností Unipetrol a Jadranski Naftovod.

„Z pohledu České republiky je tato smlouva dalším krokem k posílení bezpečnosti a stability dodávek ropy. Umožní přepravu ropy po chorvatském úseku ropovodu Adria, který by mohl být v budoucnu využit  jako alternativa ke stávajícím přepravním cestám,“  řekl Andrzej Modrzejewski, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Unipetrol.

Ropa v tuto chvíli do Česka proudí Družbou přes Ukrajinu a Slovensko a ropovody IKL/TAL z italského Terstu přes Rakousko a Německo.

Ropovod Adria vede z ropného terminálu Omišalj na chorvatském ostrově Krk přes Chorvatsko a následně severní větví do Maďarska a na Slovensko, kde se v Šahách napojuje do ropovodu Družba. Východní část ropovodu zásobuje Bosnu a Hercegovinu a Srbsko.

Alternativa vůči Rusku

„Adria by mohla sloužit jako další možnost, například při výpadku jedné ze stávajících cest,” řekl Novinkám Duda. Ropu přes Středozemní moře dopravují  tankery ze zemí Blízkého východu, ze severní Afriky a z Kaspického moře.

Cesty ropovodu z jihu znamenají alternativu vůči dovozu ropy z Ruska. Evropská unie se v poslední době snaží posilovat energetickou soběstačnost na Rusku, se kterým se vyostřily vztahy po anexi Krymu a vývoji na východní Ukrajině. EU zavedla proti Rusku sankce a Moskva v odvetě embargo na dovoz celé řady potravin.

Společnost Jadranski Naftovod se zabývá nepřetržitou dopravou ropy pro rafinérie v Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a Maďarsku. Zároveň ukládá ropu a ropné produkty pro významné světové ropné společnosti.

“Doprava ropy pro společnost Unipetrol pro nás znamená novou obchodní příležitost. Doufáme, že se v budoucnu naše vzájemná spolupráce v  oblasti přepravy a skladování ropy ještě prohloubí,” řekl šéf společnosti Jadranski Naftovod Dragan Kovačević.

Smluvní podmínky pro přepravu ropy byly se společností Jadranski Naftovod uzavřeny na tři roky. Ropovodem lze zásobovat jak rafinerii v Kralupech, tak v Litvínově. Unipetrol v současnosti vyjednává podmínky přepravy po maďarském úseku ropovodu Adria. Společnost věří, že by související smlouva mohla být uzavřena v průběhu roku 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám