Hlavní obsah

Zisk Unipetrolu klesl kvůli levné ropě a nižším prodejům na 722 miliónů korun

• Aktualizováno
Novinky, tov

Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 1,39 miliardy korun na 722 miliónů. Tržby společnosti, která provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, se snížily o 22 procent na 23,11 miliardy korun. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Foto: Petr Horník, Právo

Čerpací stanice Benzina

Článek

Důvodem horších výsledků byly podle firmy přetrvávající nízké ceny ropy a meziročně nižší prodeje petrochemických i rafinérských produktů.

Do výsledků se promítla mimořádná událost kvůli požáru na etylénové jednotce rafinerie v Litvínově z loňského srpna a také neplánovaná odstávka rafinérie v Kralupech, která probíhala od poloviny letošního května.

„Ve třetím čtvrtletí se nám podařilo dokončit opravy etylénové jednotky, která byla začátkem tohoto týdne uvedena do opětovného provozu. Společnost také úspěšně dokončila opravu jednotky v kralupské rafinérii, takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

Podle něj společnost předpokládá, že by v souvislosti s událostí na etylénové jednotce měla mít nárok získat na pojistném zpátky náklady na její opravu 3,9 miliardy korun a ušlý zisk 9,9 miliardy korun.

Firma nedávno obnovila také zpracování ropy v kralupské rafinérii, kde provoz stál kvůli havárii krakovací jednotky. „Takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu,” uvedl Modrzejewski v tiskové zprávě.

Benzina postupně přebírá stanice OMV

Maloobchodní provozní zisk stoupl meziročně o 52 miliónů na 336 miliónů korun  díky vyšším prodejům pohonných hmot v důsledku růstu tuzemské ekonomiky a rostoucí poptávky.

Síť čerpacích stanic Benzina zvýšila svůj tržní podíl na 17,2 procenta - což je údaj z konce července.

„Společnost pokračuje v projektu akvizice čerpacích stanic od společnosti OMV. Do konce září Benzina převzala 13 čerpacích stanic, do konce roku by jich mělo být 28,” dodal mluvčí Duda. Celý projekt převzetí a přejmenování čerpacích stanic by měl být dokončen v průběhu příštího roku.

Unipetrol patří polské skupině PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Zisk PKN Orlen vzrostl ve třetím čtvrtletí o 92 procent na 1,5 miliardy zlotých (9,4 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám