Hlavní obsah

Ropa je nejlevnější za tři a půl roku, cena benzínu tomu neodpovídá

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena ropy ve čtvrtek spadla pod padesát dolarů za barel. Severomořský Brent se na světových trzích obchodoval za 48,54 dolaru. To je nejnižší hodnota za poslední tři roky a půl. Informovala o tom agentura AFP. Pohonné hmoty v tuzemsku jsou ale o desítky haléřů dražší, než právě před třemi a půl lety.

Článek

Černé zlato v uplynulých týdnech výrazně zlevňuje zejména kvůli slabé poptávce ve světě a ze strachu z dlouhotrvajícího poklesu světové ekonomiky.

Propadla se i americká lehká ropa (WTI), když se dostala také na hranici 50 dolarů za barel. To je nejníže od začátku roku 2007.

Ropa byla na rekordech v červenci, tehdy se barel prodával za 147 dolarů. Analytici tehdy předpovídali, že by mohla jít až na 200 dolarů. Stal se ale pravý opak. Z čísla 147 ztratila ropa dvě třetiny hodnoty a je zpět na cenách, za něž se prodávala před lety.

S propadem otočily i předpovědi. Deutsche Bank ve čtvrtek přišla s tím, že cena bude ještě dál klesat až ke 40 dolarům za barel. Zdůvodňuje to tím, že kromě slabší poptávky se uvádějí do provozu výkonnější rafinerie, které dokaží ze stejného množství ropy vyprodukovat až o 20 procent víc benzínu.

Benzín je dražší než před lety

Podle údajů společnosti CCS se nyní prodává benzín Natural 95 v průměru za rovných 26 korun za litr, motorová nafta za 27,84 koruny. To je u benzínu o několik desítek haléřů více, než jaké ceny měli pumpaři v březnu 2005, kdy stála ropa stejně jako ve čtvrtek. U nafty je rozdíl více než dvě koruny.

Tehdy si prodejci účtovali za litr Naturalu 95 25,22 Kč, za motorovou naftu 25,21 Kč. Vysoké ceny pohonných hmot podtrhuje i výrazný rozdíl v kurzu dolaru. V březnu před třemi lety stál dolar v Česku v rozmezí 22 až 22,50 Kč. Nyní je to o dvě koruny méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny benzínu a nafty dál padají

Benzín i nafta v uplynulém týdnu zlevnily v Česku o další desítky haléřů. V pondělí se litr Naturalu 95 prodával v průměru za 26,18 Kč, motorová nafta za 27,94...

Výběr článků

Načítám