Hlavní obsah

Rodinné domy možná půjde stavět bez povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří se rozhodnou postavit si domek do velikosti 150 metrů čtverečních, už k tomu nebudou potřebovat stavební povolení. Stačí, když stavbu nahlásí, počkají na souhlas stavebního úřadu a mohou začít. Odpadne tak složité stavební řízení, v němž se k plánu mohl kdokoliv vyjádřit o omezit ho.

Článek

Návrh nového stavebního zákona, který toto všechno zavádí, schválila ve středu vláda. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, který zákon předložil, počítá s tím, že pokud norma projde v parlamentu a podepíše ji prezident, měla by nová pravidla platit od roku 2006.

Lidé, kteří budou chtít postavit například zahradní domek do velikosti 25 metrů čtverečních, nebudou muset úřadům nic hlásit, podobně to bude například i s menšími zemědělskými objekty.

Stavebnímu úřadu se budou hlásit obytné stavby do 150 metrů čtverečních, nebo stavby do 300 metrů čtverečních, které nejsou určeny k bydlení. Nebude už u nich probíhat stavební řízení. Žadatel jen dodá potřebné dokumenty a počká na vydání souhlasu. Pokud nedostane odpověď do 40 dnů, je souhlas udělen automaticky. Dosud lidé žádali úřad o stavební povolení, proti němu se různé strany mohly odvolávat, pokud se stavbou nesouhlasily a řízení se protahovalo.

Mezi stavby, které stačí jen ohlásit se dostaly například cirkusové stany, haly do 3000 metrů čtverečních které na místě budou maximálně tři roky, a také sjezdy ze silnic vedoucí ke stavbám podél nich.

Výhoda především pro firmy

Z nového zákona budou těžit hlavně stavební společnosti. Zákon výrazně omezuje možnosti napadat stavební řízení a neustále se proti rozhodnutí úřadu odvolávat. Zákon tak reaguje například na problémy s výstavbou dálnic a silnic, kde stavba leckdy stojí, protože na ni není vydáno povolení.

"Urychlení výstavby by znamenalo jednoduší život pro investory i stavební firmy," řekl ČTK mluvčí Metrostavu František Polák. Současný stavební zákon umožňuje řadu odvolání k jednomu problému. "Jedna věc se prošetřuje mnohokrát, to nám připadá nadbytečné," doplnil.

Normu vítají i developerské firmy, které staví rodinné domy na klíč.

Část o vyvlatnění vypadla

Součástí zákona byla původně i pasáž, která měla urychlit vyvlastňování pozemků pro stavby silnic tím, že by je automatcky pokládala za stavbu ve veřejném zájmu. Nakonec ale z návrhu vypadla, protože právě ona by mohla zablokovat přijetí celého zákona v parlamentu.

Nesouhlasí s ní pravicoví poslanci, kteří podobný krok odmítli před několika dny. Skupina poslanců se ve Sněmovně snažila zákon, který by vylastňování zjednodušil prosadit, dolní komora ale nedokázala přehlasovat veto Senátu. [celá zpráva]

Domy staví hlavně mladí a firmy

Stavba rodinných domů je v současnosti v Česku doménou především mladých rodin. Ukázal to průzkum společnosti Ekonomické stavby, podle něhož se majiteli rodinných domů stávají nejčastěji lidé ve věku 31 až 35 let, zatím bezdětní či s jedním dítětem. Jejich měsíční příjem činí nejčastěji 25 000 až 30 000 korun, mají vlastní pozemek a stavbu financují kombinací úvěru a naspořených prostředků.

Co zákon navrhuje:

Stavby podléhající ohlášení:

:: obytné domy do 150m2 s maximálně třemi nadzemními podlažími

:: podzemní stavby do 300m2 max. do tří metrů hlouby

:: nebytové stavby do 300m2 a do výšky 15 metrů o max. jednom nadzemním podlaží

Stavby, které nepotřebují ani ohlášení, ani povolení:

:: nebytové prostory do 25m2 o max. jednom nadzemním podlaží

:: zemědělské stavby do 70m2 a pěti metrů výšky

:: zimní zahrady a skleníky do 40m2

Nejčastěji volí dům 5+1, roste však i obliba domů se šesti a více místnostmi. Starší generace má raději menší domy. Lidé jsou ochotni za rodinný dům zaplatit kolem 2,5 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám