Hlavní obsah

Poslanci schválili vyvlastňování kvůli stavbě silnic a dálnic

– PRAHA

Lidé a firmy, přes jejichž pozemek bude v budoucnu naplánována stavba silnice nebo dálnice, se pravděpodobně budou muset smířit s tím, že stát bude moci jejich pozemek za náhradu vyvlastnit. Zákon, který tyto stavby podřizuje veřejnému zájmu a vyvlastnění tedy umožňuje, prošel ve středu Sněmovnou.

Článek

Hlasovali pro něj levicoví poslanci, ODS se stavěla ostře proti. Je proto téměř jisté, že pravicový Senát se proti zákonu postaví a vrátí ho zpět do Sněmovny. Podmínkou jeho platnosti je i podpis prezidenta republiky Václava Klause.

Lidé, na jejichž pozemku bude naplánována stavba silnice, o pozemek přijdou za určenou náhradu i tehdy, když budou trvat na tom, že svou půdu chtějí, a státu ji nebudou chtít prodat. ODS tvrdí, že zákon je protiústavní.

Dosud o tom, zda je stavba ve veřejném zájmu a pozemek tedy bude moci být vyvlastněn, rozhodoval stavební úřad. Tato procedura nyní odpadá.

Podle odpůrců zákona to porušuje právo nejen majitele pozemku, ale i práva menších samosprávných celků, které v takových případech rozhodovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám