Hlavní obsah

Řidiči MHD v Ostravě dostanou přidáno v průměru o tři tisíce. Dopravní podnik shání peníze

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Řidiči městské hromadné dopravy v Ostravě dostanou přidáno v průměru o tři tisíce korun, což je zvýšení o 15 procent. Dopravní podnik Ostrava (DPO) to oznámil ve čtvrtek. Vedení DPO se tak rozhodlo reagovat na požadavky odborů, ale i rekordní nemocnost a neúspěšné snahy sehnat zhruba padesátku řidičů, kteří podniku akutně chyběli. Podnik nyní bude řešit, kde na zvýšení mezd vezme peníze.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dopravní podnik si od zvýšení mezd slibuje zvýšení zájmu nových řidičů. (ilustrační snímek)

Článek

V důsledku rekordní nemocnosti musel dopravní podnik omezit provoz na několika tramvajových linkách. [celá zpráva] Dopravní podnik si od zvýšení mezd slibuje zvýšení zájmu nových řidičů. Zároveň přislíbil, že se krok nepromítne do ceny jízdného.

Nárůst mzdy posune DPO z osmého na čtvrté místo v žebříčku výše průměrných mezd řidičů dopravní podniků v Česku. Oproti průměrné mzdě v Moravskoslezském kraji, která činí 26 738 korun hrubého, na tom budou řidiči o deset procent lépe.

„Jsem ráda, že dopravní podnik byl vstřícný,“ uvedla předsedkyně odborů Libuše Tořová. „Věřím, že zaměstnanci budou s tímto krokem spokojeni,“ dodala.

Se zvýšením se nepočítalo

Náklady na zvýšení mezd budou činit zhruba 60 miliónů korun ročně. Ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys připustil, že v rozpočtu na aktuální rok se s takovým zvýšením mezd nepočítalo. „V současnosti budeme řešit, odkud ty peníze vezmeme,“ přiznal.

Naznačil však několik oblastí, v níž by v budoucnu mohlo dojít k potřebným úsporám. Dopravní podnik Ostrava připravuje výstavbu plnící stanice CNG, která by měla přinést úspory paliv. Ostravský dopravce navíc vysoutěžil nové tramvaje, od nichž do budoucna očekává výrazné snížení nákladů na údržbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám