Hlavní obsah

Praha dopravu kvůli smogu regulovat nebude, o MHD zdarma rozhodne v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Smog, který již několik dní trápí většinu oblastí České republiky, vydrží zřejmě až do konce týdne. Praha, kde byla kvůli nadlimitnímu množství prachových částic v ovzduší vyhlášena regulace, zatím nechce omezovat automobilovou dopravu, radní však zvažují, že by ve městě mohla být dočasně MHD zdarma. Rozhodnout by mohli v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Pokud jde o oblast Prahy, největším zdrojem emisí je zcela nepochybně doprava,“ řekl náměstek ředitele ČHMÚ Jan Macoun.

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) nejde u aut jen o dieselové motory, ale jako problematické vidí i ojíždění pneumatik. Malé částečky prachu PM10 a menší se totiž zviřují dopravou. „Dieselové motory nejsou jedinými škůdci, jsou to jakékoli automobily, které se pohybují,“ řekl Dolínek.

Omezení dopravy by prý nepomohlo

Omezením jízdy například po Strakonické a Evropské ulici, by si podle Dolínka Praha nepomohla. Mnozí řidiči by pak mohli zvolit jiné, často delší cesty zástavbou. Dolínek apeloval na mezilidskou solidaritu – řidiči by podle něj prostě vyjíždět neměli.

„V případě, že nemají jiného zbytí, měli by odstavit automobil na prvním místě, kde je to vhodné, a pak používat MHD celý den,“ poznamenal.

Pokud by se radní rozhodli pro jízdné v MHD zdarma, po němž volají například Praha 7 či zelení, Dolínek navrhne, aby opatření začalo platit během úterý. „Musí to rozhodnout rada, vede to k nákladům, které Praha musí uhradit z rozpočtu na výpadku jízdného,“ poznamenal náměstek.

Otázkou ovšem zůstává, jestli by opatření motivovalo řidiče k tomu, aby skutečně cestovali autobusy, metrem či tramvajemi.

Lidé by měli omezit topení tuhými palivy

Krizový štáb kvůli ovzduší také vyzval Pražany, aby přestali topit tuhými palivy, hlavně kamny na uhlí, v krbech, upozornila radní Jana Plamínková (Trojkoalice, STAN). Když už je třeba zatápět, nemají se podle ní kamna a kotle takzvaně škrtit či dusit – pro rozptyl emisí je třeba, aby měly dost vzduchu.

„Pomůže, když se topí na nižší teplotu v místnosti,“ poznamenala Plamínková.

Kvůli smogové situaci byla minulý týden vyhlášena regulace takzvaných stacionárních zdrojů. U prachových částic jde o čtyři největší podniky v Praze. Jako největší původci prachu vycházejí společnosti Kámen Zbraslav a cementárna Radotín. Regulace se týká také drtírny kameniva Kare v Praze 4 a slévárny Agma v Praze 9-Vysočanech.

Smog dusí většinu krajů

Regulace platí vedle Prahy rovněž ve Středočeském, Olomouckém a Plzeňském kraji. Pro Moravskoslezský, Pardubický, Královéhradecký, Jihočeský a Ústecký kraj je vyhlášena smogová situace.

Lékaři kvůli smogu doporučují omezit pohyb venku, a to zejména nemocným lidem, dětem a seniorům. Na současnou situaci má vliv mrazivé počasí, inverze a bezvětří.

Anketa

Měla by být během smogové situace MHD zdarma?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2015 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám