Hlavní obsah

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Právo, Martin Procházka

Restaurace, hospody a bary kvůli opatřením proti šíření nákazy letos přijdou o tržby až za 60 miliard korun. Jejich personál si proto mnohdy musí hledat jinou práci. Kuchaři a číšníci odcházejí pracovat do obchodů či skladů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prázdné zahrádky v centru Prahy

Článek

Podle profesního portálu Profesia.cz si našla práci v jiném odvětví značná část kuchařů a číšníků a mají obavy se vracet. Z dat společnosti Grason Solutions plyne, že během jarní koronakrize bylo až 69 procent kuchařů nuceno najít obživu jinde. Pracovali zejména v obchodech, kde doplňovali zboží či byli na pokladnách, rozváželi jídlo nebo pracovali ve skladech.

Po znovuotevření restaurací se necelá třetina z nich vrátila jen na částečný úvazek a 14 procent zůstalo v jiných oborech. Jako důvod uvádějí nejistotu a strach z dalších vln pandemie, kdy by mohli ze dne na den znovu přijít o práci, což si jako živitelé rodin nemohou dovolit. Celkově se tak podle Profesia.cz počet kuchařů, kteří jsou ochotni pracovat na hlavní pracovní poměr, snížil o čtvrtinu.

Druhá vlna v pražských hospodách: Hosté přestali chodit, tržby prudce padají

Ekonomika

V oboru, kde byl již dříve nedostatek pracovních sil, je tak nyní ještě těžší najít zaměstnance. „Přestože se celkově snižovaly stavy zaměstnanců v pohostinství přibližně o 15 procent, je paradoxně stále problém získat kvalifikované pracovníky, jako například kuchaře,“ potvrdil Právu šéf Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek.

Ztráty gastropodniků odhaduje na desítky miliard. „Od ledna do srpna klesly tržby v restauracích o 40 miliard korun, a to přesto, že je v létě navštěvovali čeští zákazníci. S nástupem druhé vlny koronaviru se predikuje propad dalších 20 miliard, celkem tedy za letošek asi 60 miliard korun,“ řekl Stárek.

Nová vládní opatření jako zavírací doba ve 22 hodin nebo maximální počet lidí u jednoho stolu podle něj dále krizovou situaci v cestovním ruchu a gastro službách prohloubí. Asociace proto vládě navrhla zavést podpůrný program pro gastronomii podobný tomu, jaký existuje v Rakousku. „Navrhujeme, aby byla podpora založena na tom, kolik provozovny platily na daních v loňském roce,“ vysvětlil Stárek.

O pomoc restauratérům žádá i Asociace malých a středních podniků. Společně s Českým svazem pivovarů a sladoven mimo jiné navrhla vládě až do konce příštího roku snížení DPH na stravovací služby na pět procent.

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Ekonomika

Zástupci oboru jsou v kontaktu s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Platí, že by měla vzniknout pracovní skupina k řešení problémů sektoru pohostinství. Právě na stravovací služby jsme nicméně s účinností od 1. května 2020 DPH již podruhé snížili, a to na 10 procent,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Snížení daňové povinnosti bylo podle jeho slov přijato s cílem zvýšit čisté marže hospodským a restauratérům a podpořit tím jejich podnikání.

Od května platí u prodeje piva v restauracích dvě sazby DPH. Z točeného piva konzumovaného v restauraci se platí snížená, 10procentní sazba, u baleného piva a točeného piva konzumovaného mimo restauraci je sazba 21 procent. Nealkoholické nápoje jsou zařazeny do 15procentní sazby DPH s výjimkou nápojů podávaných ve stravovacích zařízeních, kde platí sazba 10 procent.

Anketa

Chodíte i v době koronaviru do restaurací a barů?
Vůbec
46,8 %
Ano, ale méně než předtím
23,7 %
Stále stejně
26,4 %
Chodím naopak častěji
3,1 %
Celkem hlasovalo 9050 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám