Hlavní obsah

Regina Rázlová vyhrála ve Štrasburku spor s ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku vyhrála spor s Českou republikou Regina Rázlová. Bývalá herečka a podnikatelka podala na ČR stížnost kvůli přílišné délce řízení u domácích soudů. Podle rozsudku má Česko Rázlové vyplatit 5000 eur (asi 145 000 korun) za utrpěnou morální újmu a jako úhradu nákladů soudního řízení. Jde však o malou část celkově nárokované sumy.

Článek

Podstatou případu se štrasburský soud nezabýval už proto, že Rázlová si u něho stěžovala jen na délku řízení.

Regina Rázlová je spolu s několika dalšími osobami obviněna ze zneužití informací v obchodním styku a z porušování povinností při správě cizího majetku. Jde o případ údajného vytunelování společnosti Skloexport.

Obvinění proti ní bylo vzneseno na jaře 1998 a případ dosud nebyl dořešen. Bývalá herečka v jeho první fázi strávila asi jedenáct měsíců ve vazbě a později byla několikrát hospitalizována. Stát se ve Štrasburku hájil tvrzením, že průtahy v řízení zavinila v rozhodující míře sama. Evropský soud ale dospěl k závěru, že přes složitost případu je délka jeho projednávání přílišná a tím byl porušen příslušný článek Evropské úmluvy o lidských právech.

Regina Rázlová žádala na republice náhradu údajné hmotné škody ve výši asi 1,46 miliónu korun, jeden milión korun za kompenzaci újmy morální a asi 1,04 miliónu jako náhradu soudních výdajů. První z těchto nároků štrasburský soud odmítl s odůvodněním, že nevidí příčinnou souvislost mezi údajnou hmotnou škodou a konstatovaným porušením úmluvy. Jako úhradu morální újmy přisoudil Rázlové 3500 eur a na úhradu výdajů 1500 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Skloexportu padla druhá obžaloba

Státní zástupce podal už druhou obžalobu v kauze vytunelovaného Skloexportu Liberec. Tentokrát se netýká klanu Reginy Rázlové, která byla spolu s dalšími pěti...

Výběr článků

Načítám