Hlavní obsah

V kauze Skloexportu padla druhá obžaloba

Novinky, Barbora Silná
LIBEREC

Státní zástupce podal už druhou obžalobu v kauze vytunelovaného Skloexportu Liberec. Tentokrát se netýká klanu Reginy Rázlové, která byla spolu s dalšími pěti osobami obžalovaná letos v květnu, ale trojice mužů z vedení společnosti, kteří jsou podezřelí z několikamiliónového podvodu a napomáhání k němu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Obžaloba je vypracovaná na bývalého ekonomického náměstka libereckého Skloexportu (SEL) a finančního náměstka Skloexportu Group (SEG) Karla Bartoška pro podvod a na jeho dva spolupracovníky pro pomoc k podvodu," shrnul Ivan Bernátek z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Případ byl k liberecké pobočce ústeckého soudu podán odděleně od hlavní kauzy Skloexportu. Podle státního zástupce Bernátka totiž s případem souvisí pouze okrajově.

"Bude záležet na soudu, jestli oba případy spojí, ale nepředpokládám, že tak učiní," pokračoval žalobce.

Za stíháním stojí Rázlová

Trojici viní z toho, že jejich transakcemi přišel Skloexport o 14,5 miliónu korun. Trestní oznámení na ně podala Regina Rázlova a vedení SEL.

"Jde o bývalého bankéře, kterého si s sebou z Prahy přivedla sama Rázlová, ale později prý ztratil její důvěru. On sám se zase hájí tím, že peníze převáděl z pokynů právě rodiny Rázlových," uvedl dál Bernátek.

Naopak další informace zase hovoří o tom, že za obviněním Rázlové a dalších stíhaných osob stál Bartošek.

Miliardový tunel

V hlavní linii kauzy se podařilo letos v květnu po šestiletém vyšetřování podat obžalobu na šest lidí - předsedkyni představenstva SEL a SEG herečku Reginu Rázlovou a jejího syna Lukáše Rázla - Olivu pro zneužití informací v obchodním styku a poškozování věřitele, dále na dceru Adélu Rázlovou, v té době předsedu představenstva a. s. Minas Uherské Hradiště a bývalého generálního ředitele SEL Miroslava Krajsu, člena představenstva SEG Petra Švece a spolumajitele společnosti Sincom Tábor Miloše Tůmu pro pomoc k trestným činů zneužití informací v obchodním styku a poškozování věřitele. Obvinění čelil i zesnulý otec Rázlové Stanislav.

Všichni jsou podezřelí, že se snažili převádět majetek Skloexportu v rámci projektu revitalizace českého sklářství na další společnosti, poté měl být prodán fyzickým osobám za účetní hodnotu pohybující se okolo 1,2 miliardy korun a následně vložen do Skloexportu Group asi za 3 miliardy.

SEL se dostal do potíží na podzim roku 1997, kdy mezi sebou začaly soupeřit dva tábory ve vedení společnosti. Situace vyústila v podání trestního oznámení pro podezření z vytunelování společnosti, které podala část představenstva na předsedkyni SEL a SEG Rázlovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám