Hlavní obsah

Řecko paralyzuje další stávka

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finančními problémy sužované Řecko se ve čtvrtek ponořilo již do další rozsáhlé stávky za několik posledních týdnů. Lidem se nelíbí rozsáhlé vládní škrty a opatření, které mají zlepšit finanční situaci zadlužené země. Do 24hodinové stávky vstoupil veřejný a dopravní sektor.

Foto: Jorgos Karahalis, Reuters

Demonstranti připraveni s transparentem na čtvrteční stávku.

Článek

Stávku svolaly dvě největší odborové organizace v zemi, kvůli nim ve čtvrtek nebudou létat letadla, školy a nemocnice budou uzavřeny.

Podle prohlášení jedné z odborových organizací demonstranti opět zaplní ulice Atén. „V rukou budou mít transparenty a jedním hlasem budou křičet, že 'nebudou platit za krizi'. Nikdo a nic nebude terorizovat zaměstnance,“ citovala agentura Reuters odboráře. Řecko samo označuje stávku za generální.

Během demonstrací došlo i na střety s policií. Podle BBC strážci zákona používali slzný plyn.

Foto: Jorgos Karahalis, Reuters

Foto: Jorgos Karahalis, Reuters

Transparent v ulicích Atén vyzývající ke stávce.

Vláda sice vyjádřila pochopení s protestanty, oznámila však, že v opatřeních nemůže ustoupit.

Na zemi je kvůli obrovskému dluhu vyvíjen mezinárodní tlak. Nejenže Řecku chybí peníze, ale kvůli dlouhodobě neřešeným problémům již několik měsíců klopýtá kurz eura vůči dolaru.

Řecká finanční krize
deficit veřejných financí: 12,7 procenta, to je více než čtyřikrát, než stanovují limity EU.
dluh: 300 miliard eur, tedy více než 7,7 biliónů korun
nezaměstnanost: 10 procent
inflace: 2,8 procenta

Země si za dluhy může sama. Již v předešlých dnech se objevily informace, že například Evropská unie také již doporučovala například zrušení 14. platů státních úředníků. Zaměstnanci v řeckém státním sektoru požívají výhod, které se mohou zdát ostatním Evropanům až absurdní, například příplatek za dodržování pracovní doby.

V médiích se také již objevily zprávy, že stát je velice štědrý například k vojákům. Těm bylo například propláceno osm letenek ročně. Tamní ministerstvo tak loni utratilo na dvacet miliónů eur.

Německo například Řecku doporučilo, že pro získání peněz by bylo řešením, prodat některé z ostrovů, které zemi patří.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám