Hlavní obsah

Řecko je na tom zle, pomůžou jen drastické reformy, tvrdí bankéř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

K drastickým reformám ohledně řešení řeckého dluhu, které by byly tvrdší než v případě Portugalska či Irska, nabádá člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Christian Noyer. Uvedl to pro japonský ekonomický deník Nikkei.

Foto: Profimedia.cz

Řecko je na tom ze všech zemí eurozóny zasažených krizí nejhůř.

Článek

Podle něj řecká dluhová krize nezpůsobí v eurozóně domino efekt, neboť problémy jiných států, jako například Portugalska, mají jiný charakter. Podle Noyera není restrukturalizace řeckého dluhu řešením, jelikož by došlo k poškození soukromého sektoru. Navíc je situace Řecka mnohem horší v porovnání s Irskem a Portugalskem.

Rok poté, co Řecko dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) pomoc ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 biliónu korun), se jihoevropská země potýká se slabými příjmy, hlubokou recesí a obecně výrazným zhoršením svého finančního sektoru.

Pokud jde o Portugalsko, Noyer nevidí jeho problémy jako tragické a země je může napravit za pomoci tradičních opatření ze strany MMF. Situace v Irsku by se měla podle něj měla v blízké budoucnosti stabilizovat a tamní ekonomika se vrátí ke stabilnímu růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám