Hlavní obsah

Reálná mzda bude Čechům dál klesat. Letos i příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná mzda v letošním roce i příštím roce po započtení inflace podle odhadů ministerstva financí (MF) klesne. Letos by měla průměrná hrubá mzda dosáhnout 34 682 korun. Příští rok by měla nominálně stoupnout na 35 006 korun. Vzhledem ke tříprocentní inflaci však půjde letos o reálný pokles o 1,6 procenta a příští rok o dalších 0,9 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Loni průměrná mzda po zohlednění inflace podle údajů v prognóze stoupla o 3,5 procenta na 34 111 korun. Nominální růst tak činil 6,4 procenta.

„Kromě negativního dopadu ekonomické recese se do vývoje průměrné mzdy promítá struktura propouštěných zaměstnanců. Odchod hůře placených a méně kvalifikovaných pracovníků, k němuž v současné době nejspíše dochází ve zvýšené míře, pokles průměrné mzdy tlumí,” uvedlo MF.

Podle něj by navíc nominální růst mzdy mělo podpořit i navýšení platů ve veřejné sféře.

Průměrná mzda v ČR podle odhadů reálně klesla

Ekonomika

V letech 2022 a 2023 by se podle výhledu ministerstva měla průměrná mzda vrátit k růstu i v reálném vyjádření. V roce 2023 by se tak průměrná mzda měla přiblížit podle odhadů hranici 37 tisíc korun.

Letos za více peněz méně muziky

Ve druhém čtvrtletí průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 0,5 procenta na 34 271 korun. Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 160 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek ale reálně klesl o 2,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena jablek výrazně vzrostla

Jablka v Česku dramaticky zdražují. Podle dat z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu cena kila tohoto ovoce vzrostla meziročně o více než...

Výběr článků

Načítám