Hlavní obsah

Eurozóna v deflaci, Česko má třetí nejvyšší inflaci z EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurozóna, tedy země používající euro, se v srpnu dostala do deflace. Spotřebitelské ceny tam tento měsíc klesly meziročně o 0,2 procenta. Celá Evropská unie (EU) zaznamenala meziroční inflaci 0,4 procenta. Ještě v červenci šlo o 0,9 procenta a před rokem o 1,4 procenta. Vyplynulo to z dat, jež zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Foto: Novinky

Spotřebitelská inflace v EU.

Článek

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU – ceny v srpnu vzrostly meziročně o 3,5 procenta.

Nejrychleji rostou spotřebitelské ceny v Maďarsku – o čtyři procenta. Následuje Polsko s inflací 3,7 procenta.

Naopak ve čtrnácti státech hladina spotřebitelských cen klesá, jinými slovy zažívají deflaci. Nejvíce ceny klesají na Kypru (−2,9 procenta), v Řecku (−2,3 procenta) a v Estonsku (−1,3 procenta).

V sousedním Německu byla v srpnu cenová hladina o 0,1 procenta nižší než ve stejném měsíci loňského roku.

Tamní vláda přitom právě od července přikročila k dočasnému snížení daně z přidané hodnoty (DPH) do konce roku v rámci snahy o stimulaci poptávky v reakci na koronavirovou krizi.

Reklama

Související články

Cena jablek výrazně vzrostla

Jablka v Česku dramaticky zdražují. Podle dat z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu cena kila tohoto ovoce vzrostla meziročně o více než...

Výběr článků

Načítám