Hlavní obsah

Rating Ruska se propadl do spekulativního pásma

Ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku BB+, tedy do spekulativního pásma. Znamená to, že Rusko přišlo o investiční rating, takže řada finančních institucí teď bude nucena ruské cenné papíry prodat. Ruský rubl po zhoršení ratingu prohloubil pokles, k americkému dolaru tak ztrácel zhruba pět procent.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Ruské rubly a kopějky

Článek

Podle listu Financial Times se Rusko stalo první zemí ze skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), jejíž rating už není v investičním pásmu. Výhled ruského ratingu je navíc negativní, což signalizuje, že S by mohla v budoucnu přikročit k jeho dalšímu zhoršení.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopávají sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Vyhlídky se zhoršily

S v pondělí uvedla, že vyhlídky ruské ekonomiky se zhoršily. Dvě zbývající hlavní ratingové agentury Moody's Investors Service a Fitch Ratings nyní hodnotí úvěrovou spolehlivost Ruska nejnižším investičním stupněm.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám