Hlavní obsah

Rakousko platí za plyn v rublech, hlásí Rusko. Fake news, brání se kancléř

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko přijalo podmínky Ruska týkající se placení dodávek plynu v rublech otevřením účtu u ruské banky, napsala ve středu ruská tisková agentura TASS. Odkazovala se na slova rakouského kancléře Karla Nehammera (ÖVP). Ten to označil za falešnou zprávu, podle rakouské agentury APA nicméně připustil, že Vídeň využívá Moskvou navržené platební schéma přes Gazprombank.

Foto: Pool, Reuters

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

„Rakousko zastoupené rakouskou ropnou a plynárenskou společností OMV přijalo podmínky Ruska platit za dodávky ruského plynu v rublech otevřením příslušného účtu v ruské bance. Bylo shledáno, že podmínky jsou v souladu s podmínkami sankcí. Pro nás to bylo důležité,“ řekl podle agentury TASS Nehammer.

Kancléř zprávu TASS označil za lež. „Než se zde dále rozšíří fake news z ruské propagandy, firma OMV bude samozřejmě i nadále platit za dodávky plynu z Ruska v eurech. Rakousko přísně dodržuje společně dohodnuté sankce EU,“ napsal na Twitteru Nehammer.

Zda země platí v eurech, nebo v rublech, se nyní vysvětluje rozdílně. Platí ale, jakou měnu do banky pošlete, tou platíte, ať už poté banka převede platbu na jakoukoliv měnu.

Podle rozhodnutí Kremlu země, které získaly označení, že nejsou přátelské, což jsou mj. všechny státy EU, mají platit za suroviny v rublech. Jenže systém plateb funguje tak, že si odběratelé otevřou účet u Gazprombank, kam složí částku v eurech nebo dolarech. Tyto peníze pak banka převede na rubly. Nehammer podle agentury APA přiznal, že Rakousko tohoto systému využívá. Polsko a Bulharsko ho prý odmítly. Těmto zemím Moskva již zavřela kohoutky.

Na dotaz Novinek, zda firma OMV platí za dodaný plyn prostřednictvím účtu u Gazprombank, se společnost odpovědi vyhnula. „Analyzovali jsme informace od Gazpromu o platebních modalitách s ohledem na sankce EU a nyní pracujeme na řešení, které bude v souladu se sankcemi,” odpovědělo tiskové oddělení firmy.

Polská ministryně: Obejdeme se i bez ruského plynu a ropy

Stalo se

Alibistické řešení

Rakouské řešení je podle ekonomických analytiků přesně ve stylu „vlk se nažral a koza zůstala celá“. Nehammer může dále trvat na tom, že Vídeň za plyn platí v eurech, zatímco Rusové se můžou chlubit, že dosáhli svého a dostávají rubly.

Podle dřívějšího vyjádření hlavního ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně pro Právo západní odběratelé při tomto řešení nemusí na nákup plynu shánět rubly na otevřeném trhu. „Do Gazprombanky přijdou eura podle původních dohod. Gazprombanka je u vchodu promění na rubly dodané ruskou centrální bankou podle kurzu, který bude centrální banka chtít, aby vytvořila dojem, že kurz rublu sankcemi netrpí,“ popsal Bartoň.

„Evropa bude dál platit dle starých kontraktů a Putin bude moci tvrdit, že on přijímá platby v rublech, jak si vymínil, a že tedy ‚vyhrál‘,“ dodal.

Platba za plyn rubly: Putin nechal Evropě možnost využít alibistické řešení

Ekonomika

Ze strany „nikoliv přátelských“ států se tak jedná spíše o politický ústupek, protože samy na trhu rubly kupovat nemusejí.

Gazprombanka v tuto chvíli nečelí žádným sankcím a ani není odříznuta od bankovního systému SWIFT (na rozdíl od státem kontrolované VTB). Tímto krokem si Rusko zajišťuje, že se tak nestane ani v budoucnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám