Hlavní obsah

Rada ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na čtvrtečním jednání ponechala úrokové sazby beze změny. Uvedl to mluvčí centrální banky Marek Zeman. Základní úroková sazba (dvoutýdenní repo sazba) zůstává na 0,5 procenta. Právě od ní se odvíjí úročení úvěrů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na odpolední tiskové konferenci upřesnil, že pro ponechání základní sazby na stávající úrovni hlasovalo pět radních ze sedmi. Naopak dva hlasovali pro zvýšení sazby o polovinu na 0,75 procenta.

„Nakonec převážil tradičně opatrnější přístup při zpřísňování měnové politiky a bankovní rada ponechala úrokové sazby bez změn. Dle našeho názoru je však další zvýšení sazeb za dveřmi a nastane již na příštím jednání ČNB začátkem února,” domnívá se ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Podle něj nebylo odložení sazeb způsobeno obavami ČNB o další vývoj ekonomiky, jako spíše praktickými důvody. „Zvyšování sazeb ke konci prosince například naráží na efekt konce roku a nižší objem transakcí na trhu a centrální banky se mu tak spíše vyhýbají,” upřesnil.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela se pohyb sazeb nezastavil na dlouho. „České ekonomice se daří a v příštím roce podle nás bude bankovní rada zase posouvat směrem nahoru,” domnívá se.

„Bankovní rada chce sazby normalizovat a podle naší předpovědi bude v příštím roce zvyšovat sazby v každém čtvrtletí. Na konci roku 2018 by repo sazba měla dosáhnout 1,75 procenta,” dodal Zeisel.

Banka zatím naposledy sazby zvyšovala v listopadu, z 0,25 procenta na 0,5. V srpnu je přitom zvýšila vůbec poprvé za deset let. Do té doby je dlouho držela téměř na nule (0,05 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám