Hlavní obsah

Putin: Maďarsko má pětkrát levnější plyn než zbytek Evropy

Maďarsko nakupuje od Ruska až pětkrát levnější plyn než zbytek Evropy. V úterý to při jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Maďarsku zaručují levnější dodávky dlouhodobé kontrakty, které Budapešť uzavřela s Moskvou v loňském roce. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loni podepsalo Maďarsko s Ruskem kontrakty na dovoz plynu do roku 2036. To ho proti zbytku Evropy v současné energetické krizi silně zvýhodňuje. Podle Putina „Maďarsko nakupuje ruský plyn pětkrát levněji, než je tržní cena v Evropě“, řekl ruský prezident.

Orbán v Kremlu navíc prohlásil, že se chce s Moskvou dohodnout na zvětšení objemu dodávek.

Poptávka po zemním plynu v Evropě letos klesne. Uhlí je cenově výhodnější

Ekonomika

„Vzhledem k tomu, že celá Evropa nyní prožívá energetickou, přesněji řečeno plynovou krizi, bylo velice důležité, že jsme uzavřeli dlouhodobé kontrakty. Vážíme si toho, že jsme je podepsali. Při dnešním setkání bych chtěl dosáhnout zvýšení objemu dodávek," citovala Orbána agentura TASS.

Putin Orbána ujistil o stabilních dodávkách ruského plynu. „V loňském roce Gazprom podepsal dva dlouhodobé kontrakty na dodávky zemního plynu z Ruska do Maďarska do roku 2036, takže stabilita dodávek je zajištěna,“ řekl.

Plyn může zdražit až čtyřnásobně, varují Britové před nejhorším scénářem

Ekonomika

Ruský prezident dále ocenil přínos Orbánovy vlády pro rozvoj rusko-maďarských vztahů a uvedl, že Moskva doufá v pokračování této spolupráce. Orbána v dubnu čekají parlamentní volby, ve kterých se utká se sjednocenou opozicí.

Vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi jsou nyní chladné a napjaté, k čemuž přispívají i zesílené počty ruských vojáků u ukrajinských hranic.

Rusko si klade požadavky, aby Ukrajina nevstoupila do NATO a aby mohlo ovlivňovat, jak členské země aliance rozmístí své jednotky na území východních států bloku. NATO, jehož je Maďarsko členem, i Spojené státy na přelomu roku ruské požadavky odmítly jako nepřijatelné.

Maďarsko-ruské vztahy jsou na tom ale dobře, jak si pochvalují obě strany.

Maďarsko-ruské vztahy zažívají boom

Zahraniční

„Obvykle v případech, kdy naše partnery čekají volby, říkáme, že budeme spolupracovat s jakýmkoliv zvoleným vedením. Ale musím podotknout, že vaše práce s respektem k Rusku vyústila v mnoho úspěchů v zájmu maďarského lidu a v zájmu Ruska. Doufám, že taková vzájemná spolupráce bude pokračovat," řekl Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám