Hlavní obsah

Půl miliardy dolarů na pomoc zemím postiženým tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/LONDÝN

Na pomoc jihovýchodní Asii, kterou v neděli zpustošilo zemětřesení a vlny tsunami, přibývá peněz. Organizace i jednotlivé země přispěly do pátku zatím půl miliardou dolarů. Nejvíce - polovinu této částky - věnovala Světová banka. Česká republika zatím poskytne 10 miliónů korun.

Foto: Pavel Kašpar

Při vystoupení dýdžeje Nuffa

Článek

Pět miliónů korun už ministerstvo zahraniční uvolnilo, dalších pět musí v lednu schválit vláda. Ve čtvrtek do Indonésie také odletěl český vojenský zásobovací letoun s 9,5 tunami vody a léků.

Generální tajemní OSN Kofi Annan uvedl: "Je to bezprecedentní globální katastrofa a vyžaduje bezprecedentní globální odpověď." Pochválil okamžitou reakci mezinárodního společenství, uvedl však, že bude potřeba dlouhodobá pomoc. Dodal, že vzhledem k rozsahu tragédie, nestačí "pomoc jen jedné země".

Americká delegace do oblasti katastrofy

Kofi Annan se v pátek sejde s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem, který v neděli zamíří do oblasti postižené katastrofou. Delegaci se tam rozhodl vyslat americký prezident Geroge W. Bush. Jejím člen je i prezidentův bratr Jeb Bush, který má jako guvernér Floridy zkušenosti s hurikány.

Cílem cesty bude posoudit pomoc, kterou oblast potřebuje, sdělil v noci Bílý dům. Zatím není jasné, jak dlouho zůstane delegace v oblasti.

Spojené státy byly kritizovány, že zatím poskytly jen 35 miliónů dolarů, přičemž na začátku týeen to bylo jen 15 miliónů. Bush už ve středu ujistil, že oněch 35 miliónů je jen začátek.

Z jednotlivých zemí dala zatím nejvíce Velká Británie - 96 miliónů dolarů a Švédsko, které má v oblasti 1400 nezvěstných turistů.

Pomoc mezinárodních organizací a států v miliónech dolarů
Světová banka250
Velká Británie96
Švédsko80
Francie57
Evropská unie44
USA35
Nizozemsko34
Kanada33
Japonsko30
Austrálie27
Katar25
Švýcarsko23
Dánsko15,6
Saúdská Arábie10
Portugalsko10
Norsko8,2
Tchaj-wan5,2
Itálie4
Nový Zéland3,6
Finsko3,4
Singapur3,1
Irsko2,7
Německo2,7
Čína2,6

O další pomoci rozhodne až konference dárcovských zemí a organizací, která se uskuteční začátkem roku 2005, kdy bude také jasnější výše škod.

V Indonésii se 6. ledna uskuteční mimořádný a rozšířený summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), který se bude zabývat právě tragickým zemětřesením. Kromě deseti asijských členských zemí se mají vrcholného setkání ASEAN také zúčastnit představitelé Spojených národů, Světové banky, Světové zdravotnické organizace, Evropské unie, USA a dalších států a organizací.

Nevládní pomoc

Nepřispívají však jen státy, ale také jednotlivé organizace. Britský Výbor pro nouzovou pomoc při katastrofách (DEC) uvedl, že den poté, co vyzval jménem dvanácti britských charitativních organizací ke sbírce, vybral 39 miliónů dolarů. "Nikdy jsem nic takového neviděla," řekla mluvčí DEC. "Je to fenomenální reakce, která navíc přichází rychle. Ve špičkách jsme přijímali až 900 telefonických hovorů za minutu.  Museli jsme žádat o trpělivost, nové volání a shovívavost."  

Americký Červený kříž sdělil, že ke středečnímu poledni měl k dispozici 18 miliónů dolarů. Je nizozemští dárci poslali 12,7 miliónu dolarů.

Oběti zemětřesení a vln tsunami

Indonésie - 79 940 mrtvých

Srí Lanka - 27 268 mrtvých

Indie - 11 330 mrtvých s Andamany a Nikobary

Thajsko -  4510 mrtvých

Somálsko - 120 mrtvých

Barma - 90 mrtvých

Maledivy - 67 mrtvých

Malajsie - 65 mrtvých

Tanzanie - 10 mrtvých

Bangladéš  - 2 mrtví

Seychelly - 1 mrtvý

Keňa - 1 mrtvý

( BBC/DPA - stav k 31.12 6:30 )

Sbírky na pomoc Asii vyhlásilo v Česku několik nadací a humanitárních organizací. Češi můžou peníze posílat na několik kont. Nejvíce peněz, víc než 2,6 miliónu korun prostřednictvím dárcovských SMS, zatím vybrala pobočka mezinárodní organizace Adra. Organizace Člověk v tísni shromáždila zhruba 2 milióny, statisíce má na kontě Česká katolická charita.

Reklama

Výběr článků

Načítám